Sügisel algab suur Eesti toitumisuuring

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Söögitegemine. Foto on illustreeriv.
Söögitegemine. Foto on illustreeriv. Foto: TOOMAS HUIK/PM/SCANPIX BALTICS

Sügisel algab suur Eesti toitumisuuring, mille käigus kiigatakse aasta jooksul ligi 9000 Eesti inimese igapäevasele toidulauale. Näiteks aitab uuring hinnata toiduenergia, toit- ja lisaainete tarbimist Eesti elanike seas.

„Varem pole nii põhjalikku uuringut Eesti inimeste igapäevase toitumise kohta veel tehtud. Uuringu tulemused aitavad hinnata, kui tervislikult me toitume ja millised on toiduga seotud riskid. Näiteks, millistes kogustes saame toidust erinevaid lisaaineid ,“ ütles põllumajandusministeeriumi toiduohutuse osakonna juhataja Martin Minjajev.

Tervise arengu instituudi vanemteadur ja uuringu koordinaator Eha Nurk ütles, et toitumisuuring paneb aluse järgnevatele teadusuuringutele, mis aitavad paremini mõista Eesti rahvastiku toitumisharjumusi. „Näiteks on viimasel kümnendil tõusnud Eestis tõsiseks probleemiks ülekaalulisus ja rasvumine, kuid nende probleemide ohjeldamiseks on kõigepealt vaja  põhjalikku ülevaadet meie toidulauast,“ ütles Nurk.

Toitumisuuring algab tänavu septembris. Kokku uuritakse aasta jooksul ligi 9000 inimese toitumist vanusevahemikus 4 kuud kuni 74 aastat. Uuringu lõplikud tulemused avaldatakse 2015. aastal.

Uuringu läbiviimist rahastavad Euroopa toiduohutusamet, põllumajandusministeerium, tervise arengu instituut ja Euroopa regionaalarengu fondi programm TerVE. Uuringu viib läbi tervise arengu instituut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles