Looduslähedane kodu asub Kastna kadastikus

Anu Jürisson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riho ja Karin Väli koos poja Tormiga naudivad elu ja tööd kadakases Kastna rannas.
Riho ja Karin Väli koos poja Tormiga naudivad elu ja tööd kadakases Kastna rannas. Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF

Kastna mereäärses kadastikus on imeline vägi. Kadakad kasvavad seal mühinal nii kõrgusesse kui laiusesse, meenutades pigem puist mõisaparki kui omasoodu arenenud ja meretuultest puretud põõsastikku.


Mis vägi neis kadakais on, seda on ka asjatundjamad vaatamas käinud, kuid jõudnud samale arvamisele nagu pererahvas: ju siis sobib sealne pinnas kadakaile nõnda hästi.



Lähedusse jäävad Kastna mõisa varemed ja Kastna tammed, üks neist Pärnumaa jämedaim ja ilmselt vanim, 360aastane puuhiid.



Tõstamaa valla ühest kaunimast vaatamisväärsusest Kastna kadastikust ehk kunagistest mõisa heinamaadest on pererahvas kujundanud kuus hektarit niidetud muru ja kiviaedadega ääristatud puisniitu. Peremees Riho Väli tunnistab, et on näinud aegu, kui ühest otsast niitmisega lõpetas, tuli algusest jälle pihta hakata. Et ka muuks aega jääks, on nüüd sulane appi võetud.



"Õhtul, kui kõik on tehtud ja tekivad päiksega varjud ning luiged kaldas ujuvad, siis mõtled, et elu polegi nii kehv. Tegelikult on päris hea," möönab peremees nähtud vaeva kohta.



Looduslähedase keskkonna klassis kauneima tiitli võitnud OÜ Jalmeri Kastna baas on žürii hinnangul looduslikku eripära oskuslikult ära kasutanud, kõik hooned looduslähedaselt viimistlenud ja tähelepanu on pööratud tervislikele eluviisidele.



Saaremaalt pärit peremees ise ütleb, et pangalaenu ta põhimõtteliselt võtnud ei ole, selle asemel on võimalikult palju kohapealseid materjale taaskasutanud. Ülimalt efektselt mõjuvad nii kunagi kihnlaste moodi hülgerasvaga võitud ja nüüd puhastatud vana elumaja kui mujalt Eestimaalt üles võetud ja kohapeal taas kokku pandud vana ait, mis võiks ehk väärida eraldi tubase kauni kodu konkursi auhindu.



Et peremees on kollektsionäär, on vanavaragi stiilselt ja leidlikult ära kasutatud. Näiteks on eeskoja vanadest põrandalaudadest kokku klopsitud kapiuksed köögis ja kööki elutoast eraldav lihtne riiul, kus on koha leidnud vanad nõud ja esemed.



Seina ääres püüab teiste vanade mööblitükkide seas pilku mõisaklaver.



Otsekui kultusfilmist "Viimne reliikvia" võetuna peitub kõrgete kadakate vahel suitsev püstkoda-saun ja selle kõrval välidušš, mille kaarjaks seinaks oksarondid. Kastna maaliline loodus ja meri on inspireerinud nii mitmeidki filmitegijaid. Peremees märgib, et rand on siin tõesti tuuline.



Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles