Noored saavad stipendiumi toel ameteid õppida

Veste Roosaar
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu kutsehariduskeskuse Voltveti koolituskeskus.
Pärnu kutsehariduskeskuse Voltveti koolituskeskus. Foto: Värdi Soomann

Pärnumaa kutsehariduskeskus kutsub Voltveti koolituskeskusesse 16–24aastasi töötuid noori ja kuni seitsmeaastase lapsega koduseid tööhõiveta vanemaid, et nad võiksid poole aasta jooksul õppida ning proovida täpselt seda ametit ja õpet, mis meeldib.

"Õppida saab kõiksuguseid erialasid, näiteks kokaks, metsameheks, autotehnikuks või sekretäriks – mida keegi soovib,“ rääkis Pärnumaa kutsehariduskeskuse Voltveti koolituskeskuse juhataja Piret Koorep. Lisades, et õppima oodatakse Pärnu-, Viljandi- ja Läänemaa noori, mis tähendab, et võimaluse saavad regiooni noored linnadest ja valdadest.

Koorep selgitas, et õppima astujatele makstakse stipendiumi ja sõidutoetust ning nad saavad karjäärinõustajaga aru pidades koostada endale karjääriplaani. Ühtlasi õpitakse ametihariduse alusaineid ja pärast seda suunduvad õpilased Pärnu kutsehariduskeskusse. Kui seal soovitud ametit ei õpetata, suunatakse noor mõnda naabruses asuvasse kutsekooli, et erialaainetega tutvust teha. Uudne on tööklubi vorm, kus omandatakse tööotsingualaseid oskusi ja arutletakse tööelu teemadel.

Tööle ja kooli

Projekti „Osaoskus on ameti aluseks“ kaudu õppimine erineb tavalisest kutsekooli astumisest. Siin võib õpilane katsetada, mis amet talle sobib, ja kui valitud eriala pole meelepärane, võib ta uued valikud teha. Seevastu kutsekooli ametliku õpilasena saaks noor teha oma valiku ühe korra ja siis tuleb nõutud aastad lõpuni käia.

„Katsetaja otsustab ja kui projekti käigus valitud eriala sobib, saab minna õpinguid jätkama või juba olemasolevate oskustega tööle,“ ütles projektijuht Mare Raid. „Nii kahaneb kutsekoolidest väljalangeminegi, sest enne kui tehakse lõplik otsus, saab valida ja katsetada.“

Projektis õppimine annab täienduskoolituse tunnistuse, kutsetunnistuse hankimiseks tuleb siiski minna edasi ametikooli.

Kutsehariduskeskuse projekt kätkeb nii koolitunde kui töökohapraktikat ja üldmooduleid, näiteks tööõigust ja töökeskkonna ohutust. Viimased on nõutavad pea kõikidel erialadel ja need koos töökohapraktikaga saab kutsekooli astudes üle kanda.

„Pärnumaa kutsehariduskeskus sobib seepärast projekti jaoks, et siin on suur erialavalik ja hästi toimiv praktikakohtade võrgustik,“ lisas Mare Raid.

Uus oskus 45 inimesele

Õpe toimub esmalt Tihemetsas Voltveti koolituskeskuses, seal on grupitöö ja nõustamised ning koos omandatakse alusained.

Projekt „Osaoskus on ameti aluseks“ kestab 2015. aasta veebruarini ja selle aja sisse mahub kuni kolm gruppi, mis peaks ametialased oskused andma vähemalt 45 inimesele. Esimene töörühm alustab 2013. aasta septembris, teine 2014. aasta veebruaris ja viimane sama aasta augustis.

„Kui üks grupp saab küpseks, siis teine alustab,“ lasusus Piret Koorep ja lisas, et projektiõppe ja praktika kestus on umbes pool aastat.

Projekt „Osaoskus, karjäärinõustamine ja tööpraktika Pärnumaa Kutsehariduskeskusest on ameti aluseks“ viiakse ellu Euroopa Liidu sotsiaalfondi meetme „Kvalifitseeritud tööjõu pakkumise suurendamine“ abil, projekti üldmaksumus on 248 997 eurot, millest toetus moodustab 85%.

Sihtgrupp on 16–24aastased noored, kes on põhi-, kesk- või kutsehariduse omandanud või katkestanud ja kes ei ole viimase nelja kuu jooksul töötanud või tegutsenud füüsilisest isikust ettevõtjana. Samuti on õppima oodatud kuni seitsmeaastase lapse vanemad, kes on vähemalt viimased 18 kuud olnud kodused ja tööhõiveta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles