Tuleval laupäeval süüdatakse Läänemere ääres muinastuled

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Muinastulede öö Pärnu rannas 2008. aastal.
Muinastulede öö Pärnu rannas 2008. aastal. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Läänemere riikide elanikud süütavad järgmise laupäeva, 29. augusti õhtul mere ääres küünla, tõrviku või lõkke, et tähistada muinastulede ööd. Viimaste aastate traditsiooni järgi loidetakse tuled ka Pärnu rannas.


Aktsiooni Eesti-poolsed eestvedajad veebiportaal Mereblog ja Rannarahva koda kutsuvad kõiki Eesti elanikke järgmisel laupäeval kell 21.30 tulede süütamisega ühinema.



Muinastulede öö traditsiooni eestvedajad on seadnud eesmärgiks, et tulesid süüdataks nii palju, et igas mereäärses kohas oleks näha vähemalt kahte tuld.



Muistsete märgutulede taaselustamine algas Soome rannikul 1992. aastal. Muinastulede öö eesmärk on tugevdada Läänemere ranna- ja maarahva ühtsust, säilitada mereäärset kultuuripärandit ja taaselustada rannarahvaste traditsioonid.



Tänaseks on muinatulede ööga liitunud juba kõik Läänemere-äärsed rahvad. Igal aastal augusti viimase laupäeva õhtul kell 21.30 süüdatakse tuled Soomes, Ahvenamaal, Rootsis, Taanis, Poolas, Leedus, Lätis ja Eestis. Lisaks randadele süüdatakse tuled ka siseveekogude kallastel.



Muinastulede öö traditsiooni eestvedaja Mairold Vaik avaldas lootust, et tuled aitavad inimestel paremini mõista enese ja mere seost.



"Eestil on unikaalne positsioon, meil on sadu ja sadu kilomeetreid rannajoont. Me oleme igas mõistes mereriik, kuid ometi pole enamik inimesi isegi paadiga merel käinud. Muinastulede ööga loodame kõigile meelde tuletada, et oleme rannarahvas ja tunneme koos uhkust selle üle," lausus Vaik.



Korraldajad ootavad infot Muinastulede ööst osavõtjate ja kõikide planeeritud muinastulede kohta Rannarahva koja

veebilehel

. Portaali on juba üles märgitud Pärnu rannas ja Varblas Rannaküla rannas toimuvad üritused.



Korraldajad paluvad enne aktsioonis osalemist tutvuda lahtise tule tegemise reeglitega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles