Andro Roos: Tõeline vabadus valida

, üksikkandidaat Pärnu linnavolikokku
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andro Roos.
Andro Roos. Foto: Erakogu

Miks ma kandideerin Pärnu linnavolikogusse? Kandideerin esiteks seetõttu, et valimissedelile oleks kirjutada number, mis kuulub kandidaadile, kelle poolt tahan hääletada.


Vastus võib esmapilgul tunduda tavapäratu, kuid pärast selgitusi ilmselt mõistetav. Praegu võib rahva hulgas tihti kuulda arvamusi, et kellegi poolt pole hääletada.



Ometi astuvad needsamad arvajad valimiskastide juurde ja valivad nii-öelda vähem halva või hoopis suvalise kandidaadi. Minu südametunnistus aga ei luba seda teha.



Mina soovin olla väärikas inimene ja valida endale väga hea esindaja.



Õige on seegi väga levinud seisukoht, et olemasolevad erakonnad on ennast suures osas ammendanud ja enamikku valimisliitudesse on ennast maskeerinud parteilased, kes sageli juhivad oma valda või ametkonda nagu isiklikku ettevõtet. Mida siis teha?



Väärika kodanikuna tuleb sellegipoolest valima minna, kuid “vähem halba” valida oleks iseenda petmine. Seetõttu otsustasingi endale luua võimaluse hääletada kandidaadi poolt, keda ma usaldan. Nendel valimistel olen selleks mina.



Kandideerin esmajärjekorras seetõttu, et mul oleks kellegi poolt hääletada. Enamikul valijatel puudub seekord enda poolt hääletamise võimalus, mistõttu nemad peavad otsustama, millisele erakonnale, valimisliidule või üksikkandidaadile hääl anda. Või väljendama valimissedelil hoopis seisukohta, et sobivat kandidaati seekord polegi.



Seegi on võimalus, kui olukord peaks tõesti tõsiselt võetavate valikuteta olema, ja vajadusel saab kodanik seda kasutada.



Teiseks kandideerin seetõttu, et soovin edastada valijatele mõningaid mõtteid vabadusest. Leian, et inimestena peaksime kõik hakkama liikuma finantssõltumatuse suunas. Sel eesmärgil kutsun kõiki üles asutama seltse ja ühistuid ning looma oma, rahvuslikku pangandust elujõuliste hoiu-laenuühistute asutamise kaudu.



Meie kodumaal on küll hästi arenenud seltsid ja Kodukandi liikumine, kuid küllaldaselt pole tähelepanu pööratud majandusliku ühistegevuse arendamisele, mis on levinud arenenud Lääneriikides.



Praegust aega arvestades on inimestel eriti oluline koonduda tarbijate, tootjate ja rahandusliku ühistegevuse lipu alla. Demokraatlik riik ja kohalikud omavalitsused peavad inimeste majanduslikku ja kultuurilist ühistegevust – selle kaudu iseolemist – toetama.



Samuti peaksime inimestena liikuma energeetilise sõltumatuse suunas. Sel eesmärgil kutsun kõiki üles avama oma meeled uudsete energialiikide suhtes, toetama innovatsiooni, harrastama individuaalselt sobilikke vaimseid praktikaid ja avardama lakkamatu tõeotsinguga oma teadvust.



Peame endalt küsima: kas inimesi saab jaotada tavalisteks ja erilisteks?



Mina leian, et ei saa. Seetõttu ei tohi riigikogu ega Pärnu linnavolikogu valimised olla “eriliste” inimeste upitamine “tavaliste” inimeste poolt.



Vastupidi, iga riigikogu ja Pärnu linnavolikogu liige peab hea seisma selle eest, et ükski inimene poleks sõltuv võimust, vaid liiguks järk-järgult majandusliku ja vaimse sõltumatuse suunas, et me kõik oleksime eranditult erilised inimesed.



Demokraatlik riik ja kohalikud omavalitsused peavad liikuma klassikalises mõttes võimu kui sellise kaotamise poole ja soodustama vabade inimeste koostöövõrgustikel põhineva ühiskonna teket.



Nendest kahest suurest soovist võrsubki inimeste tõeline vabadus, millega ei pea kiitlema riigipühadel tänavatel ega meedias, vaid mille äratundmine tuleneb iga inimese veendumusest.



Soovitan kõigil käituda alati oma sisetundest lähtudes ja jätta kõrvale kõik välised pooltõed. Inimesed, me oleme kõik väärtuslikud ja väärikad ja peame sellistena alati käituma!



Valituks osutudes kavatsen esitatud põhimõtete eest seista Pärnu linnavolikogus. See tagab Pärnu arengu. Linna kommunaalmurede lahendamine, teede-tänavate kõpitsemine ja koolimajade pintseldamine, mis tavapäraselt on nii erakondade kui valimisliitude valimislubadustesse pikitud, kuuluvad linnaametnike igapäevaste ülesannete hulka ja nendega tuleb tegelda nii punaste, roheliste kui siniste valitsuse ajal.



Nende küsimustega ei pea tegelema valimisdiskussioonis, vaid iga päev. Hakakem nende tegevustega pihta juba täna, mitte pärast valimisi!



Minu arvates tuleks valimiste ajal tegelda ideede, visioonide ja laiapõhjaliste sisuliste diskussioonidega.



Ja mitte ainult valimiste ajal.



Pärnu linnavolikogu liikmena ja linnapeaks valituna soovin Pärnu rahva hüvanguks kokku koguda ja ellu rakendada elukvaliteeti parandavad head mõtted ja visioonid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles