Estonia nõukogu kutsus Järvesalu ametist tagasi

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reformierakondlane Vello Järvesalu on Pärnu linnavolikogu liige ja koalitsiooninõukogu esimees. Estonia juhatajaks sai ta 2000. aasta 8. detsembril.
Reformierakondlane Vello Järvesalu on Pärnu linnavolikogu liige ja koalitsiooninõukogu esimees. Estonia juhatajaks sai ta 2000. aasta 8. detsembril. Foto: Henn Soodla

Taastusravikeskuse Estonia nõukogu kutsus teisipäeva õhtul ametist tagasi ettevõtte juhataja Vello Järvesalu ja määras uueks juhatajaks senise turundusjuhi Maarika Kochi.


Lääne ringkonnaprokuratuur süüdistab Järvesalu peaaegu 52 000 krooni eest ettevõtte vara omastamises ja Oma Ehitaja projektijuhi Raivo Fridolini veenmises, et see üle 780 000 krooni eest nende naistuttava maja renoveeriks. Läinud nädalal saatis prokuratuur Järvesalu kriminaalasja maakohtusse.



Ettevõttel on omad huvid


Ettepaneku Reformierakonda kuuluv Järvesalu tagasi kutsuda tegi Estonia nõukogu liige, Reformierakonna kohalik liider ja Pärnu abilinnapea Jane Mets. Sellele eelnes Reformierakonna Pärnu piirkonna juhatuse teisipäevane otsus, et kriminaalsüüdistuse saanud Järvesalu tuleks ametist tagasi kutsuda.



“Kui selline süüdistus on üleval, ei saa inimene jõuliselt ettevõtte juhtimisele pühenduda, sest ta mõtted on kogu aeg süüdistuse peal. Estonia huvides on, et ettevõtet juhiks inimene, kes oma energia Estonia juhtimisele suunaks,” põhjendas Mets.



Mets rõhutas, et linnale kuuluva äriettevõtte nõukogu ei mõista kedagi süüdi. Ta ei eitanud, et vabastamise ajendiks said Järvesalu vastu tõstatatud süüdistused, kuid kellegi üle kohtumõistjaks nõukogu ei ole.



Küsimus Järvesalu ametisse sobivusest on juba pea aasta Estonia nõukogu liikmete ees seisnud. Järvesalu sai tagasi kutsuda üksnes nõukogu liikmete häälteenamusega ja iga nõukogu liige kujundas oma seisukoha hetkeinformeerituse järgi.



Mets ütles, et otsus Järvesalu Estonia juhataja kohalt vabastada sündis tal pärast süüdistuskokkuvõtte lugemist. Estonia nõukogu esimees, Pärnu linnavolikogu reformierakondlasest juht Ahti Kõo rääkis, et temal tekkis see soov varem, kuid ta ei suutnud nõukogu enamust selles veenda.



Äriseadustik annab nõukogu esimehele õiguse nõukogu tööd korraldada, rohkem võimu tal pole. Kui politsei pärast Järvesalu kinnipidamist eelmise aasta sügisel Kõole algseid uurimismaterjale tutvustas, kuulsid neist ülejäänud nõukogu liikmedki.



Uurimise käigus ei näidata asjaosalistele tõendeid, samuti võivad esmased kahtlustused muutuda. Nii ka seekord: Estonia nõukogu liikmed kuulsid väidetavast ettevõtte vara omastamisest, Järvesalu lükkas kahtlustused ümber ja objektiivsed tõendid puudusid.



Vahepeal püüdis nõukogu audiitorkontrolli abiga tõde selgitada, ent audiitor Mati Tammiste koostatud raport ei andnud samuti kerkinud kahtlustustele vastuseid. Raamatupidaja sai korralduse esitatud arveid senisest põhjalikumalt kontrollida, ent temagi ei avastanud ühtegi seadusrikkumist.



Nõukogu liikmed kaalusid võimalusi


Septembri alguses tutvustati Kõole kui Estonia esindajale kohtueelse menetluse kokkuvõtet, mille alusel on koostatud süüdistusakt. Uurimisorganite loal võimaldas Kõo seda Estonia nõukogu liikmetel lugeda, see dokument ei ole avalik.



Uurimisorganitelt kuuldud tõendid ja järjest ägenev valimiskampaania saidki põhjusteks, miks Estonia nõukogu teisipäeval sellise otsuse langetas. Kuigi Järvesalu on Kiievis komandeeringus ja naaseb tööle reedeks, võeti vastu otsus, et 5. oktoobrist juhib ettevõtet Maarika Koch.



Kõo sõnutsi kaalus nõukogu kolme variandi vahel: võtta Järvesalu kõrvale tööle teine juhatuse liige, kelle allkirjata ei saaks otsuseid vastu võtta; leida finantsala asjatundja, kes võtaks endale igapäevase finantskontrolli; kutsuda Järvesalu tagasi ja määrata juhatajaks uus inimene. Metsa ettepanekul otsustati uue juhataja kasuks, kes kolmeaastase lepinguperioodi jooksul Estoniat juhiks.



Nõukogu pidi silmas pidama sedagi, et Järvesalul ei tekiks õigeksmõistmise korral õigust tööle ennistamist nõuda ega 46 000 krooni suuruse kuupalga tagantjärele maksmist taotleda. Just seetõttu ei vabastatud Järvesalu töölt, vaid kutsuti tagasi ja määrati tema asemel uus juht.



Uus juhataja ei ole poliitik


Aasta tagasi üle 30 kandidaadi seast Estonia turundusjuhiks valitud Koch oli juhatajaks ainus valik. Oma jah-sõna andis ta mõni hetk enne nõukogu koosolekut, sest poliitiliselt on selline amet võrdlemisi ebakindel.



Kõo ja Mets avaldasid lootust, et kohalike valimiste võitja ei hakka Kochi välja vahetama, sest tegu on erakondadevälise professionaaliga. Mets ütles, et juba turundusjuhi konkursil tekkis tal veendumus, et see inimene on võimeline enamaks.



Ukrainas viibiv Vello Järvesalu ei soovinud eile oma tagasikutsumist kommenteerida. Järvesalu on Pärnu linnavolikogu Reformierakonna fraktsiooni esimees ning kandideerib 18. oktoobri kohalikel valimistel taas volikokku.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles