Tahkurannas tuleb tihe võitlus

Anu Jürisson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mullu ostis Tahkuranna vald Tahku tare.
Mullu ostis Tahkuranna vald Tahku tare. Foto: Urmas Luik

Tahkuranna vallas tõotab tulla kirju valimistulemus, sest volikokku kandideerib kuue nimekirja jagu inimesi.


Üksinda pürib volikokku Isamaa ja Res Publica Liidu nimekirjas Raimo Saar, kelle sõnutsi on IRLi mõtteviisi pooldajaid piirkonnas päris palju, kuid tema otsustas teha esimese sammu, et end vallas teadvustada. “Üksikuks hundiks ma volikogus ei jää, koostööpartnerid on välja vaadatud,” kinnitas Saar.

Taas kandideerivad vahepeal kaks viimast valimisperioodi vahele jätnud valimisliit 11 ja Sirje Jõgiste. Jõgiste töötas Tahkuranna vallavalitsuses aastail 1991-1999, sellest vallavanemana 1993. aastast.

Tahkuranna vallavolikogu esimees, valimisliitu Koostöö kuuluv Kalmer Metsaoru märkis, et valda on arendatud ja arendatakse tulevikuski arengukava järgi. Senise koosseisu ajal sai laiendatud Uulu lasteaeda ning teehoiukava alusel korda tehtud paarkümmend kilomeetrit teid. Kuna ootamatult tekkis võimalus vallal ära osta Tahku tare, kasutati ära seegi võimalus, et elavdada Võiste kandi seltsitegevust. Nüüd on vaja maja korda teha.

Metsaoru lisas, et Tahkuranna vallas on koolid-lasteaiad korras, suuremad bussijaamad ja ristmikud valgustatud, järgmiseks teemaks on heaolu tõstmisel peale vallateede kergliiklusteed. “Ega siin olegi oluline, milline valimisliit või partei, kergliiklusteed Uulust Pärnusse või kas või Häädemeesteni tahavad kõik,” tähendas ta.

Pärast Eeri Tammiku tagasiastumist paar aastat tagasi konkursiga vallavanemaks valitud ja seni Are vallavolikogus olnud Karel Tölp kandideerib ise seekord hoopis Tori vallavolikokku. Siiski kinnitas ta, et kui Tahkuranna uus volikogu võimaluse annab, on ta valmis vallavanema ametis jätkama, sest palju asju jäi pooleli.

Tölp märkis, et Toriga on ta sinna kodu rajamise kaudu seotud juba kolm aastat, kuid registreeris end sealsesse elanike registrisse alles hiljuti, et olla Are volikogu koosseisus lõpuni. “Kui Are valla rahvas mulle hääle andis, leidsin, et tuleb oma kohust täita,” põhjendas ta.

Kuna Tölpi kodu asub Tori vallas, ei pidanud ta eetiliseks end Tahkuranda sisse kirjutada ega kandideerida, kuigi nii võinuks hääli koguda.

Tölp tuli Tahkuranda vallavanemaks kinnisvarabuumi aegu, kui kinnisvaraarenduse pooldajate ja vastaste konflikt oli jõudnud haripunkti.

“Omapärasemaid asju, millega väga tõsiselt olen pidanud kokku puutuma, on see, et usaldust on väga kerge kaotada. Need kaks aastat on olnud vaev selles suunas, et valda võetaks partnerina, mitte ei vastandataks ainult. Sellise kuvandi saavutamine on olnud keeruline ja sellega tuleb jätkata,” kinnitas Tölp.

Eeri Tammik, VL Tahkuranna:
Meie valimisliitu kuuluvad suures osas uued tegijad, toeks seni kohalikus poliitikas osalenute kogemus. Vallarahvas on muutuste ootel ja soovib värskeid tuuli. Valla areng on viimastel aastatel pidurdunud. Arendajad, maaomanikud ja arenduspiirkondade naabrid aeti omavahel tülli. Lahenduseks on kompromisside otsimine, et kasu saaksid nii arendajad kui kohalikud elanikud.

Tahkuranna valla majanduslangus ei ole olnud väga suur, seda tänu töökatele vallakodanikele ja ettevõtluse mitmekesisusele. Soovime aidata kaasa töökohtade loomisele, viime kokku tööde teostajad ja tellijad, jagame ettevõtlusinfot valla kodulehel. Vallas elab ja tegutseb ettevõtlikke inimesi, kel on innovaatilisust, oskusteavet ja tööd pakkuda.

Raskel ajal tuleb paratamatult vähendada valitsemiskulusid, kuni kümme protsenti. Siit saab raha laste huvihariduse toetamiseks, et võimalikult vähe lapsi hulguks sihitult.

Lähiaastate oluline teema on lisada Via Baltica teemaplaneeringusse oma vajadused, eelkõige laste koolitee turvalisuse tagamiseks. Turvalised ülekäigukohad peavad olema nii Uulu kui Tahkuranna kooli juures Võistes.
Oluline on meeles pidada lastevanemate ootusi lasteaiakohtade tagamiseks, Uulu lasteaed ootab laiendamist.


Kalmer Metsaoru, VL Koostöö:
Koostöö on Tahkurannas osalenud volikogus enamuses viimased kaheksa järjestikust aastat. Kõik need aastad on olnud meeldiv koostöö nii muude valimisliitude kui Keskerakonna esindajatega.

Heameel on, et vallast läbi sõites ei pea silmi maha lööma: metsad ja põllud on hooldatud, bussipeatused ja olulised ristmikud turvaliselt valgustatud. Pärast kuueaastast asjaajamist on lõpuks alustatud kergliiklusteede ehitusega. Remonditud on vallasiseseid teid piltlikult öeldes niisama pikalt kui teed Pärnust Häädemeeste piirini. Valla laenukoormus on riigi lubatuga võrreldes olematu. Koolid on nüüdisaegselt korras, kaadriga varustatud ja  pedagoogid suhteliselt hästi tasustatud.

Samuti on heameel tõdeda, et vald on 2009. aastal ära märgitud maakonna parima kodanikualgatuse toetajana.

Kindlasti väheneb eelarve maht, seega kahanevad investeeringud valla omavahenditest. Seetõttu on arengukavas planeeritu elluviimiseks vaja pöörata maksimaalne tähelepanu Euroopa raha kaasamisele, kuniks seda jagatakse. Edaspidi tuleks teha senisest tõhusamat koostööd eri projektide elluviimisel naabervaldadega. Surju, Paikuse ja meie Reiu küla kokkupuutekohalt võiks alustada. Ikka edasi oma igapäevast elu elades, tasa ja targu nagu siiani.


Alo Sinimäe, VL Külatee:
Head ajad on möödas. Tahkurannas on olnud mitu aastat, kui vallaeelarvesse on laekunud kümmekond miljonit krundimüügi raha. Sellega on korda tehtud koolid-lasteaiad ja veel üht-teist.

Kinnisvarabuum on meiegi vallas kirgi kütnud. Kompromisse peavad tegema ikka mõlemad pooled. Tahkuranna vald on küllalt suur, et siia mahuks nii põldu pidama kui maja ehitama.

Leiame, et on hea, kui elanike arv tasapisi kasvaks, et inimesed tahaksid meie valda elama tulla ja siia jäädagi. Ühtpidi on see vallale kulu, pikema aja peale aga kindlasti kasulik. Eks see ole kõigi linnalähedaste valdade häda, et sissekirjutus pole meie riigis kohustuslik ja lähtutakse sellest, kus parasjagu on kasulikum elanike registris olla. Võib üsna julgelt väita, et me ei tea isegi 100 inimese täpsusega, kui palju inimesi reaalselt vallas elab.

Arvame, et tulemise ja jäämise oluline põhjus on lastele antav linnakoolidega konkurentsivõimeline haridus. Eks sedapidi saa loota uutele edasipüüdlikele tahkurandlastele.

Püüame kohapealset ettevõtlust arendada ja mitmekesistada, samuti soodustame külaelu arendamist, selle kaudu tekiks senisest tugevam side kogukonnaga. Kõik see on arusaadavalt üsna kulukas, aga kuna vallas on tublid projektikirjutajad, tulekski neid tööga koormata.

Kõik ei peagi ju lubama küttepuid, kartuleid ega poole vallaametnike väljavahetamist, meie toetame mõistlikke otsuseid, mis tagavad valla ühtlase arengu.


Sirje Jõgiste, VL 11:
Valimisliidu 11 eesmärk on tuua võim kogukonnas tagasi rahva kätte ja tagada võrdne kohtlemine kõigile.

Peame vajalikuks, et vallaelu küsimuste otsustamine on asjatundlik, läbipaistev ja aus. Valla arengukava ja üldplaneeringu protsess on sisulised ja laiapõhjalised. Tahame rakendada tööle külavanemad, noorte volikogu, teha volikogu istungid nähtavaks veebikaamera abil.                                                                                                                                  

Peame vajalikuks, et vallaorganite tegevus ettevõtluse toetamisel on tõhus. Tuleb käivitada ettevõtlusinkubaatorid Reius, Uulus ja Võistes reaalse kasutuseta objektide baasil ning tööstuspark Reius, toetada nõustamise ja suhete loomisega.

Loodusressursi kasutamine peab olema säästlik ja otstarbekas. Taastada tuleb rannamännikute kaitsekorraldus hooldusraiete mahus, mis enne “Natura 2000” reeglistiku heakskiitmist aastakümneid valitses.

Turvalisusse ja tervislikku elustiili panustamine on pidev protsess: jalgrattatee Pärnu linnast läbi metsakoridori (peatuspaikadega keskasulates ning Jõulumäe tervisespordikeskuses) kuni Rannametsa luideteni ja naabervallaga koostöös kaugemalegi on oma järge oodanud juba kümme aastat. Tegutseme tulemuse nimel.

Koostöö riigiga peab olema mõistlikus vormis ja mahus. Postkontorid Uulus ja Võistes peavad taas olema piirkondlikud postiliikumise korraldajad ja pensionide väljamaksmise kohad, võimalused tuleb leida pensionide tasuta kojukandeks.


Argo Mengel, Keskerakond:
Kandideerin valimistel teist korda ja siiani olen saanud paljudes valda puudutavates teemades kaasa rääkida. Seekord loodame, et meie nimekirjast pääseb varasemast rohkem inimesi volikokku, nad on vallarahvale tuntud ja tublid inimesed. Vallas väga suuri muudatusi ette ei näe, vallaametnikud saavad oma kohustustega hakkama.

Praegusel raskel ajal on probleemiks kindlasti raha laekumine ja selle otstarbekas ning õiglane kasutamine. Paljud peavad rihma pingutama, et rahaga välja tulla.

Mitu teed vajab ehitamist ja valgustamist, lapsed peavad saama turvaliselt kooli ja tagasi pimedal ajalgi. Suure liikluskoormusega külavaheteed oleks tarvis mustkatte alla viia, et vältida tolmutamist ja hööveldamiskulusid.

Võiste seltsimaja tuleks renoveerida, et ta muutuks küladevaheliseks keskuseks nii noorematele kui vanematele.

Valla ainuke kalasadam vajab kaasajastamist, et kohalikel kaluritel ja nende peredel tööd oleks. Koolimajadegi juures on veel palju teha. Kõiki töid tehakse rahakotile vastavalt: mõni asi praegu, mõni hiljem.

Tahkuranna vald on väike rahulik linnaäärne vald, mis raskel ajal on omadega hästi hakkama saanud ja saab ehk edaspidigi. Loodan, et võimuvõitlust ei tule ja vald jätkab rahulikus tempos.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles