Pärnu Ülejõe gümnaasium toibub reoveeuputusest

Asso Puidet
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Ülejõe gümnaasium.
Pärnu Ülejõe gümnaasium. Foto: Ants Liigus

Reedel Pärnu Ülejõe gümnaasiumi keldrikorruse raamatukoguruumidesse valgunud reoveest polnud esmaspäevaks haisugi järel, kahju kokkuarvamine aga seisab ees. 


“Ei midagi, kõik on korras,” kinnitas kooli direktor Margus Veri pärast seda, kui oli ninaga õhuproovi võtnud. Selleks ajaks olid väljaheited juba raamatukogu põrandalt kokku roogitud ja koolielu kulges oma tavapärast rada.  



Koolimaja haldava Pärnu Koolide Sihtasutuse ehituse projektijuhi Martin Minhofi hinnangul polnudki tegemist teab mis suure uputusega.



Kolme ruumi põrandail loksunud reoveel polnud tema teada sügavust rohkem kui paari-kolme sentimeetri jagu. Et aga koolis levis väljaheidete hais ja kinnikeeratud vee tõttu polnud võimalik tualette kasutada, tuli õpilased evakueerida.



Uputusest tekkinud kahju suurust ei olnud esmaspäevaks veel kokku arvutatud, kuna juhtumi tagajärjed ilmnevad Minhof sõnutsi alles mõne päeva möödudes. “Ma ise kardan seda, et põranda PVC-kate võib lahti lüüa ja seina pind võis kindlasti kahju saada, kuna niiskus imendus seinte äärest,” sõnas Minhof.



Veri lisas, et vette jäänud kapid ja riiulid on alt pundunud, samuti olevat spoonid mõnest kohast lahti.



Ummistus ja sellele järgnenud uputus tekkis Minhofi selgitusel sellest, et maja renoveeriva AS Facio Ehituse alltöövõtja kallas varem lõhutud kaanega  kanalisatsioonikaevu killustiku. “Ilusti oli kaev ära maskeeritud, ilma et sellest oleks peatöövõtjale teatatud,” oli kaev Minhofi andmeil killustikku täis. Kahju tuleb aga kinni maksta just peatöövõtjal.



Reedene reovesi pole esimene õnnetus, mis renoveerimistööde käigus Ülejõe gümnaasiumi tabanud.



Tänavu 9. jaanuari hommikul puhkes koolimaja neljandal korrusel tulekahju. Leekides oli kümme ruutmeetrit vahelage. Tol korralgi kahtlustati Facio Ehituse alltöövõtjat, mis päev varem oli koolimaja neljandal korrusel ketaslõikuriga küttetorusid demonteerinud. Tööde käigus pudenes isolatsioonikihti säde, millest vastu hommikut tõusid leegid.



See polnud Facio Ehitusele esimene tuleõnnetus. Mullu novembris süttis kahjutuli nende käe all remonditud Eesti draamateatris.



"Kui midagi tehakse, siis aeg-ajalt ikka juhtub igasuguseid õnnetusi, siiani on tellija sellest aru saanud ja ma loodan, et tal ei ole isiklikku viha meie vastu tekkinud,” avaldas kooli renoveerimistöid juhatav Facio Ehituse projektijuht Kaarel Prikk lootust, et reovee pärast ragistamiseks ei lähe.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles