Rannakalurid viisid lappaja slepis Pärnu lahte hülgepeletaja

Tõnu Kann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päikesepaneelide abil elektrit ammutav sealdis kuulub Tartu ülikooli Eesti mereinstituudile ja on katseeksemplar.
Päikesepaneelide abil elektrit ammutav sealdis kuulub Tartu ülikooli Eesti mereinstituudile ja on katseeksemplar. Foto: Ants Liigus

Pärnu rannakalurid Urmas Margus ja Vahur Heinlaid vedasid kolmapäeval lappaja slepis merele Eesti mereinstituudis valmistatud päikesepatareidel töötava riistapuu, millel pole eesti keeles kokkulepitud nimegi, kuid mis peab hülgeid hirmutama.

Hülgeid on vaja eemale peletada kalapüüniste juurest, sest need arukad veeloomad on õppinud võrke ja mõrrasabasid lõhkuma ning püünistest loomust võtma.

Teadlaste arvutuste järgi teevad hülged kalurite püüniseid lõhkudes Eestis aastas kahju ligikaudu miljoni euro eest. Samal ajal ei tohi meil erinevalt Soomest ja Rootsist hülgeid küttida sesoonseltki, ei viiger- ega hallhülgeid, kelle populatsioon erinevalt viigritest on paranenud Läänemeres sedavõrd, et näiteks merebioloogid ei pea hallhülgeid siinsetes vetes enam ohustatud liigiks nagu aastat 30 tagasi, kui hüljeste arvukus oli langenud mõne tuhandeni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles