Laste valmistatud lõhkekeha tõttu tuli tänav sulgeda

Eno-Gerrit Link
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Torusiilist ja fooliumist valmistavad plahvatavaid esemeid peamiselt lapsed ja noorukid, kes veedavad sel moel vaba aega ja otsivad põnevust. Lõhkeseadeldise tegemise õpetus on internetist kergesti leitav. Foto on illustreeriv.
Torusiilist ja fooliumist valmistavad plahvatavaid esemeid peamiselt lapsed ja noorukid, kes veedavad sel moel vaba aega ja otsivad põnevust. Lõhkeseadeldise tegemise õpetus on internetist kergesti leitav. Foto on illustreeriv. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Eile õhtul anti päästjatele teada, et Pärnu linnas Rohu tänaval on maja ees kaks kodukeemiast ja fooliumist valmistatud eset, millest üks oli plahvatanud. Politsei piiras ohuala lindiga ja sulges Kaevu tänava liikluseks, Pärnu päästekomando keemiasukeldumisülikonnas päästja tegi eseme ohutuks.

Torusiilist ja fooliumist valmistavad plahvatavaid esemeid peamiselt lapsed ja noorukid, kes veedavad sel moel vaba aega ja otsivad põnevust. Torusiilile fooliumi lisamisel ja pudeli sulgemisel tekivad pudelis gaasid, mis venitavad pudelit senikaua, kuni see plahvatab. Sellise kodukeemiast valmistatud pommi valmistamisõpetus on internetis vaid paari hiirekliki kaugusel.

Plahvatuse käigus lendavad laiali nii pudeli tükid kui selles olev söövitava toimega hape. Kui sellise õnnetuse tagajärjel lendab hape silma, võib põnevuseotsija kaotada nägemise ja saada tõsiselt vigastada plastitükkidega.

Lääne päästekeskuse pressiesindaja Evelin Tringi sõnutsi on niisuguse pommi puhul ohuala 25 meetrit.

Trink pani lapsevanematele südamele, et nad oleksid oma laste suhtes tähelepanelikud, jälgiksid nende tegemisi ja selgitaksid tagajärgi, mis plahvatavate esemete valmistamisega kaasnevad.

Kaupmehed võiksid samuti olla vastutustundlikud ja uurida, miks laps või nooruk soovib soetada endale mitu pudelit ohtlikku kodukeemiat.

Lääne prefektuuri pressiesindaja Hedy Tammeleht ütles, et politsei tegeleb eilse Rohu tänava leiuga seotud isikute väljaselgitamisega. „Politsei kontrollib laekunud infot ja võimalikke osalisi,“ ütles ta.

Tammelehe sõnade kohaselt on Rohu tänaval juhtunu äärmiselt vastutustundetu. „Ilmselt on lõbujanus unustatud või tähelepanuta jäetud tõsiasi, et selline vahend võib põhjustada väga tõsiseid vigastusi ning see on juba naljast ikkagi väga kaugel ja tegu kriminaalkorras karistatav,“ lisas ta.

Torusiilist ja fooliumist valmistatud esemed pole jällegi kahjuks midagi uut. Tammelehe jutu järgi oli politseil viimane kokkupuude torusiilist valmistatud pommiga kolm aastat tagasi, kui Pärnus Mai rajoonis selline ese leiti.

Pärnus on inimesed taoliste pommide lõhkemisel vigagi saanud. Kuus aastat tagasi visati selline pomm ühest Mai tänava majast laste mänguväljakule ema ja väikelapse juurde. Noor naine sai toona näkku kergeid haavu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles