Pärnu linn hakkab kohtus 45 miljoni eest seisma

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esplanaadi 10 hoone kolm aastat tagasi ostnud ärimees Robert Herman tahaks selle linnale tagasi müüa.
Esplanaadi 10 hoone kolm aastat tagasi ostnud ärimees Robert Herman tahaks selle linnale tagasi müüa. Foto: Ants Liigus

Pärnu linnavalitsuselt Esplanaadi 10 kinnistu ostnud OÜ Herder nõuab, et linn võtaks kinnistu tagasi ja hüvitaks 44,7 miljonit krooni ostmisega seotud kulutusi. Kohus arutab asja 24. novembril.


2006. aasta sügisel, mil Esplanaadi 10 müüdi, oli linnas võimul Keskerakonna, IRLi ja Rahvaliidu esindajatest koosnev linnavalitsus. Esplanaadi 10 müümise eest seisid kõige häälekamalt IRLi abilinnapead Raul Sarandi ja Mart Alliku, kes leidsid, et maja rentiv Pärnu uue kunsti muuseum teenib põhjendamatult kõrget tulu.



Maja kõrgemaks ehitamise kava nurjus


4599 ruutmeetri suuruse ärimaa kirjalikul enampakkumisel osales viis firmat. Parim oli Viimsi kinnisvaraärimehele Robert Hermanile kuuluva OÜ Herderi 35 miljoni kroonine pakkumine, mis paremuselt järgmist edestas ligi viie miljoni krooniga. Ostu-müügileping sõlmiti 17. novembril, pärast seda kandis ostja linnavalitsusele raha üle.



2007. aasta alguses algatas linnavalitsus Herderi avalduse alusel Esplanaadi 10 detailplaneeringu eesmärgiga muuta ärimaa äri- ja korruselamumaaks, lammutada olemasolev ühe- ja viiekorruseline hoone ning ehitada selle asemele kaheksakorruseline maja. Planeeringut menetledes selgus, et muinsuskaitseamet ei nõustu selles kohas kaheksakorruselise hoone ehitamisega ja on päri kuni 11 meetri kõrguse ehk kolmekorruselise majaga.



Muinsuskaitseamet tugines oma hinnangus 2006. aasta 6. veebruaril vastu võetud Pärnu vanalinna ja kuurordi muinsuskaitseala põhimäärusele, mille 10. paragrahvi 4. lõige ütleb, et selles kohas ei või hoonestuse kõrgus reeglina ületada 11 meetrit maapinnast. Pöörake tähelepanu muinsuskaitseala põhimääruse vastuvõtmise ajale: kitsendused kehtestati üheksa kuud enne seda, kui Herder Esplanaadi 10 kinnistu ostis.



Lepingus polnud viidet kitsendusele


2008. aasta mais esitas Herder linnavalitsusele lepingust taganemise avalduse. Kui see avalduse tähelepanuta jättis, kaebas Herder oktoobris asja kohtusse.



Herder üritab ära kasutada linnavalitsuse eksimust: müügilepingus pole viidet uuele muinsuskaitseala põhimäärusele, mis selles kohas ehitusõigust piirab. Sellise viite puudumisele ei juhtinud tähelepanu notargi.



Samal ajal ei takistaks keegi Herderil senise viiekorruselise maja rekonstrueerimist. Ärimees aga ei saa kinnistust loodetud kasu ja nõuab peale 35 miljoni krooni suuruse kinnisvarabuumiaegse hinna 9,7 miljonit krooni pangaintresse ja detailplaneeringu koostamise kulusid!



Enne kohtuistungit küsis Herder linnalt, kas see oleks valmis minema kompromissile. Arutelu, kas eelistada kompromissi või kohtulahingut, ajas harja punaseks tulevasel Pärnu linnapeal Toomas Kivimägil. "See oleks vastutustundetu ja kuritegelik, kui viimastel päevadel üritatakse sõlmida selliseid kohtuväliseid kokkuleppeid, mis linnale võiks tähendada umbes 30 miljonit krooni, mille võrra suureneks eelarve miinus," ütles Kivimägi laupäevases Pärnu Postimehes.



Praegu ametis linnapea Mart Viisitamme sõnutsi teatas linnavalitsus Herderile, et kompromisskokkuleppe sõlmimine on välistatud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles