Toomas Kivimägi: Järvesalust, Roosaarest ja Estoniast

Toomas Kivimägi
, Pärnu linnapea
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Kivimägi.
Toomas Kivimägi. Foto: Urmas Luik

Tundub, et Pärnu Postimehe ajakirjanikule Teet Roosaarele on Pärnu uus linnapea lausa jumal, kes käsib, teeb, poob ja laseb. Asjadega tutvumine ja juriidiline hinnang ei puutu asjasse. Maha lasta ja kohe!


Tuletan meelde, et me elame jätkuvalt õigusriigis ja enne kui anda emotsionaalseid või eetilisi hinnanguid (mis on igati loomulik ja mõistetav linnakodanike poolt), pean ma nüüd ja tulevikus ametnikuna oluliseks probleemidega tutvuda ja vajadusel anda nendele õiguslik hinnang.



Liigne tormakus ei ole hea nõuandja. Seda enam, et taunimist leidnud otsused on tehtud ja mõni nädal sinna-tänna ei muuda selles loos midagi. Mõneti üllatav on Pärnu Postimehe juhtkirjas väljendatud seisukoht, et seda ei saa kuidagi eelmise meeri kaela ajada. See supp on ikka Viisitamme ja Co kokku keedetud. Praegune linnavõim pole ühtegi “kuldsponsori“ lepingut sõlminud ega kavatse seda edaspidi teha. Aga nüüd asjadest järjekorras.



Esiteks. Kuna nüüd juba eelmine, Ahti Kõo juhitud Estonia nõukogu oli ise seotud Vello Järvesaluga sõlmitud juhatuse liikme lepinguga, ei pidanud me võimalikuks saada objektiivset hinnangut “vanalt“ nõukogult tehtud otsuste suhtes Järvesaluga seotud rahaliste väljamaksete ja tema vabastamise aluste osas. Seepärast pidasime oluliseks nimetada ametisse Estonia uus nõukogu.



Vastava otsuse tegime linnavalitsuse istungil 25. novembril. Nõukogu liikmed formeerusid koalitsioonileppest tulenevalt. Kaks kohta Toomas Kivimägi valimisliidul, üks koht nii Reformierakonnal kui IRLil. Iga osapool esitas oma kandidaadi ja üldjuhul ei pea ma õigeks sekkuda oma koalitsioonipartnerite valikutesse.



Teiseks. Uue nõukogu esmane ülesanne on valida enda hulgast esmalt nõukogu ajutine esimees (kuni selle koha täitmiseni avaliku konkursi korras).



Teine ja praegu olulisim ülesanne on anda hinnang kolmele asjaolule: Vello Järvesaluga lepingu lõpetamise alusele, väljamakstud kümne kuu hüvitise ja kasutamata puhkusetasu seaduslikkusele ning Estonia juhi Maarika Kochi otsustele ja tegevusele kõnealuses loos.



Linnavalitsus ja Toomas Kivimägi ei lükka vastutust kellegi kaela, vastupidi: linnavalitsus ei saa võtta enda kanda äriühingu nõukogu rolli ega pädevust. Roosaare kartus, et nende “nelja inimese suhtumisest ja juriidilistest teadmistest sõltub, kuidas tõlgendatakse Järvesalu asutusesiseseks teabeks tunnistatud teenistuslepingut”, on jällegi väga tendentslik.



Meie esindaja nõukogus Cardo Remmel on üheselt väljendanud vajadust lepingu ja langetatud vaidlusaluste otsuste suhtes juriidilise hinnangu tellimise järele. Ja kordan veel: linnavalitsus ega linnapea ei kao kusagile. Ka meie jätame endale õiguse ja kui soovite, võtame kohustuse anda oma hinnang, aga seda alles pärast nõukogu otsuste langetamist.



Tendentslik ja pahatahtlik on eilse loo pealkirigi: “Linnavalitsus varjab Järvesalu lepingut”. Oma elektronkirjas Roosaarele vastasin ma sõna-sõnalt järgmist: “Minul pole vähimatki selle lepingu avalikustamise vastu. Palun Tiina Rohtil seda seisukohta hinnata.”



Linnasekretär Tiina Roht, viidates konkreetsetele õigusaktidele, leidis, et selle lepingu avaldamiseks pole meil õigust. Sõna-sõnalt on see kirjas Ahti Kõo ja Vello Järvesalu vahel sõlmitud lepinguski: “Käesoleva lepingu tingimused on konfidentsiaalsed ega kuulu avaldamisele kolmandatele isikutele.” No mida me peame tegema? Vilistama seadustele ja sõlmitud lepingutele!? Kas see saab uueks normiks?



Ent kõike on võimalik muuta poolte kokkuleppel. Mina linnapeana oleksin lausa huvitatud, et nimetatud leping avalikustataks, siis saaksid paljud asjad selgemaks ja oleks, mille alusel iga linnakodanik saaks tehtud otsuseid hinnata. Kui sellega nõustub Järvesalugi, oleks see mure lahendatud.



Andke aega ja ärge tulistage puusalt! Ma pole inimene, kes kardab seisukoha võtmist. Minu arvamus võib meeldida või mitte, aga see seisukoht tuleb nii ehk naa. Meil on muresid, mis linnale võivad tähendada kümnete miljonite kroonide kaotust (jutt ei ole seekord Esplanaadi 10st), seepärast pean olulisemaks rohkem aega pühendada nendele teemadele ja Pärnu linna 2010. aasta eelarvele. Las Estonia teemaga tegeleb see, kes on selleks ellu kutsutud - Estonia nõukogu, seejärel tuleb linnavalitsuse ja linnapea seisukohtki.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles