Termokile, teip ja tihend aitavad talvel toad soojad hoida

Riina Martinson
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vahendeid, millega nii vanad puit- kui uued plastaknad soojapidavaks saab, on mitu, kinnitas kaupluse Remont ja Viimistlus ostujuht Märt Jürgenstein.
Vahendeid, millega nii vanad puit- kui uued plastaknad soojapidavaks saab, on mitu, kinnitas kaupluse Remont ja Viimistlus ostujuht Märt Jürgenstein. Foto: Ants Liigus

Korraarmastajatel on aknad talveks valmis sätitud, ülejäänud avastavad selle töö vajalikkuse alles talvetormide saabudes. Tuult ja külma läbilaskvate akende üle kurdavad üha sagedamini needki, kes lasknud ette panna plastaknad.


Nii puit- kui plastakende omanikud, kellele akna ümbrus tundub liialt jahe, võivad poodides uudistada hiljuti müügile saabunud termokilesid, mida saab aknaklaasi ja raami peale fööni abil kleepida.



Kile ei lase aknal uduseks minna


Uudsest kilest võivad abi otsida needki, kes hädas alatasa aknale koguneva kondensatsiooniveega. Õige paigalduse korral ei mõjuta kile akna läbipaistvust.



Pärnu kaupluse Remont ja Viimistlus müügijuht Märt Jürgenstein ütles, et kliendid oskavad aknaklaasile kleebitavat kilet juba küsida.



Samal ajal ei tea kaupmehed veel öelda, kui tõhus kile praktikas on, sest niivõrd uue asja puhul pole klientidelt tagasisidet saadud.



Teada-tuntud abilised soojustamisel on kleebitavad tihendid, kuid paljud ostjad jäävad kimpu sobiva suuruse valikul. Sel puhul saab abi tavalisest plastiliinist või isegi nätsust.



“Need võib panna raamile, suruda aken kinni, pärast saab plastiliini paksuse ära mõõta ja vastavalt sellele tihendi osta,” soovitas Jürgenstein. “Tihend võiks pisut paksem olla.”



Müügilettidel on tihendid tähistatud kas E-, P- või D-tähega, neist E mahub kõige kitsamasse vahesse ja D tuleks valida suure prao puhul. Mõnikord on vaja ühe akna puhul kasutada eri paksusega tihendeid.



Arvestada tasub, et praegu pole tihendite paigaldamiseks just parim aeg, kuna väljas on väga niiske. Hea oleks panna tihend kuivale ja puhtale pinnale, sest õigel paigaldusel peavad tihendid vastu kuni kaheksa aastat.



Teip peatab tuule


Endiselt on müügil spetsiaalselt aknasoojustamiseks mõeldud teibid. Mõni inimene kasutab selleks maalriteipi, aga see ei hoia tuult nii hästi kinni kui kilest valmistatu.



Teibi miinuseks tuleks lugeda, et selle eemaldamisel võib kaasa tulla aknavärvi, eriti just maalriteibi puhul.



“Paljud soojustavad oma aknad topelt, panevad tihendi ja siis teibi veel peale,” rääkis Jürgenstein. “Variante akende soojustamiseks on mitu. Kui ei oska ise valida, tasub kindlasti soovitusi küsida, milline materjal kõige paremini sobib.”



Viletsas seisus akende puhul ei pruugi tihendist ega teibist märgatavat abi olla, näiteks kui klaasid raami sees loksuvad. Sel puhul tasub uurida, kuidas klaasid silikooniga kinnitada. Aknaalused suuremad praod saab täita ehitusvahuga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles