Estonia nõukogu vabastas juhataja

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaks ja pool kuud Estoniat juhtinud Maarika Kochile sai saatuslikuks oma eelkäijale Vello Järvesalule lõpparve maksmine.
Kaks ja pool kuud Estoniat juhtinud Maarika Kochile sai saatuslikuks oma eelkäijale Vello Järvesalule lõpparve maksmine. Foto: Ants Liigus

Taastusravikeskuse Estonia nõukogu kutsus tagasi ettevõtte vara omastamises kahtlustatavale Vello Järvesalule lõpparveks 783 947 krooni maksnud Estonia tegevjuhi Maarika Kochi ja andis pearaamatupidajale piiratud volitused nädala jooksul firmat juhtida.


Koch hakkab taas tööle turundusjuhina ja mingit kompensatsiooni ta juhatuse liikme kohalt vabastamise eest ei saa, kinnitas Estonia nõukogu esimees Cardo Remmel.



Juhataja ületas volitusi


Nõukogu paneb Kochile süüks seda, et ta otsustas ettevõtte eelmisele juhile Järvesalule lõpparve maksmise ise ega kutsunud selle arutamiseks kokku nõukogu koosolekut. “Näiteks Lebedevile jäi arusaam, et nõukogu koguneb veel,” kirjeldas Remmel Estonia endise ja praeguse nõukogu koosseisu kuulunud Jüri Lebedevi muljet.



Küsimusele, kas Koch võis tõlgendada loana endise nõukogu liikme Jane Metsaga peetud vestlust, vastas Remmel, et äriseadustiku järgi võib juhatuse liige küll kaasata kolmandaid osapooli, kuid ta vastutab otsuste eest ainuisikuliselt. “Nõukogu otsust ei olnud,” lausus Remmel.



Teise otsusena tegi Estonia nõukogu ettepaneku kutsuda kokku ettevõtte aktsionäride üldkoosolek uue audiitori määramiseks ja sellele ülesannete andmiseks. “Kuulates nõukogu liikmeid, leiame, et audiitor pidanuks teatud punktidele tähelepanu osutama,” ütles Remmel.



Miljoni kulutaja ei näinud kogu lepingut


Ettevõtte vara omastamises kahtlustatava Järvesalu lõpparveks oli 783 947 krooni, millest pärast tulumaksu mahaarvestamist maksti välja 619 319 krooni. Koos sotsiaalmaksuga kulus Estonial selleks üle miljoni krooni. Lõpparvest 460 000 krooni oli Järvesalu kümne kuu tasu, 319 765 krooni hüvitis 203 kasutamata jäänud puhkusepäeva eest.



Koch lähtus väljamakset tehes Järvesalu juhatuse liikme lepingu neist punktidest, mis hüvitavad ettevõtte juhile pikaajalist tööd ja kasutamata jäänud puhkust. Samas näidati talle Remmeli sõnul ainult asjassepuutuvat osa lepingust ja Remmel ei teadnud sedagi, kas Koch nägi originaali või koopiat.



Lepingu originaal on ainult Järvesalul, Estonia-poolne lepingueksemplar on juba rohkem kui aasta kadunud. Remmeli sõnul on tema näinud ainult koopia koopiat.



Linnapea Toomas Kivimägi on toimetusele öelnud, et Järvesalu teenistusleping sisaldab punkte, mille järgi hiigelsummat maksma ei peaks.



Küsimusele, kas Järvesalu lepingus on maksmist välistavaid asjaolusid, ütles Remmel, et seda saanuks otsustada ainult nõukogu.



Kahju tekitaja peab vastutama


2008. aasta sügisel lõpetas prokuratuur oportuniteediga aktsiaseltsiga Pärnutrükk seotud kriminaalasja, milles Järvesalu süüdistati võltsitud dokumendi kasutamises. Lääne ringkonnaprokuratuuri pressinõuniku Külli Kivioja sõnade järgi näitab oportuniteet seda, et inimene on teo toime pannud. Toimetuse andmetel on ka kohtus arutlusele tulevas süüasjas dokumente, mille võltsimises Järvesalu kahtlustatakse.



Küsimusele, mis Järvesalu lõpparvest edasi saab, vastas Remmel, et seda on tal tänaste teadmiste põhjal raske ennustada. “Tahame saada auditit ehk erikontrolli, mis oskaks anda nõukogule nõu, mille järgi edasi liikuda,” lausus ta.



Remmel tõdes, et kui keegi on ettevõttele kahju tekitanud, peab ta selle eest vastutama ja kahju hüvitama. Milliseid hoobi selle saavutamiseks Estonial on, tuleb tema sõnul alles täpsustada.



Nõukogu kavatseb nädala jooksul otsustada, kes saab Estonia uueks juhatajaks või kuidas seda otsima hakatakse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles