Kommentaar: Töölepingu sõlmimise eest ei tohi raha võtta

, tööinspektsiooni Lääne inspektsiooni tööinspektor-jurist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Töölepingu vormistamine ei ole teenus, mille eest peaks tasuma tulevane töötaja. Kui tööandja soovib töölepingu sõlmimisel kasutada spetsialisti abi, toimub selle teenuse eest tasumine nendevahelise lepingu alusel tööandja poolt. Samuti ei pea tulevane töötaja kinni maksma tööandja esindaja kulutusi sõidule või mõnele muule kirjas toodud teenuse osutamisele või kasutamisele.


1. juulil jõustunud töölepinguseadus (TLS) pöörab varasemast oluliselt rohkem tähelepanu lepingueelsetele läbirääkimistele ja annab töötajale suurema võimaluse kaasa rääkida töölepingu tingimustes. Kui endal vajalikke oskusi napib, lubab seadus kasutada esindaja abi.



Pooled peavad läbirääkimiste käigus leppima kokku, millised tingimused vormistatakse töölepingus ja mida saab edaspidi muuta vaid kokkuleppe teel, samuti selles, millised tingimused võivad jääda tööandja kirjalikku dokumenti, mida tööandja võib ühepoolselt muuta, teavitades sellest töötajat üks kuu ette.



Töölepingut tasuks hoolega uurida ja selgeks teha, kas tööandja pakutav vastab TLSis sätestatule. TLS on kättesaadav aadressil https://www.riigiteataja.ee/ või http://www.ti.ee/.



Kui töölepinguseaduse lugemisest jääb väheseks ja endal vajalikud oskused puuduvad, saab abi tööinspektsiooni tööinspektoritelt-juristidelt. Nende vastuvõtuaegadega on võimalik tutvuda tööinspektsiooni kodulehel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles