Cardo Remmel läheb Estoniat päästma

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Volikogu esimees Cardo Remmel üritab Estoniat linnale kasulikumalt majandada.
Volikogu esimees Cardo Remmel üritab Estoniat linnale kasulikumalt majandada. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Pärnu võimuliit saadab juhtimisraskustesse sattunud taastusravikeskust Estonia päästma linnavolikogu esimehe Cardo Remmeli, kelle eesmärgiks on sel aastal ettevõttest viis miljonit krooni dividende saada.


Estonia sattus juhtimisraskustesse septembri lõpus, mil ettevõtte nõukogu otsustas Estonia vara omastamise süüdistusega kohtu alla antud ettevõtte juhataja Vello Järvesalu ametist vabastada ja määras uueks juhatajaks senise turundusjuhi Maarika Kochi. Pärast linnavolikogu valimisi maksis Koch Järvesalule lahkumishüvitiseks 783 947 krooni, tõlgendades Järvesalu juhatuse liikme lepingut Järvesalule kasulikult.




Järvesalu keeldus raha tagastamast


Detsembri alguses kutsus uus Estonia nõukogu Kochi tagasi ja andis pearaamatupidaja Tiiu Kägole piiratud volitused ettevõtet juhtida. “Sisuliselt põhjendatult, kuid natuke liiga kiiresti vabastati Koch ametist,” hindas linnapea Toomas Kivimägi varasemat otsust.



Kivimägi uuris Jüri Raidla advokaadibüroost, millised võimalused on Estonial Järvesalult raha tagasi saada ja tegi Järvesalule ettepaneku osa lahkumishüvitisest, 460 000 krooni suurune kümne kuu tasu tagasi maksta. Järvesalu keeldus.



Kuna reformierakondlasest Järvesalu käitumine mõjub kogu Pärnu võimuliidu mainele, tegi Kivimägi läbi Reformierakonna Pärnu linnavolikogu esimehe Jüri Lebedevi Järvesalule ettepaneku Pärnu linnavolikogu liikme volitused kuni kohtuotsuseni peatada. Reformierakonna Pärnu piirkonna esimehe Jane Metsa sõnul on Järvesalu öelnud, et ta langetab otsuse jaanuari alguses.



Küsimusele, kas Reformierakond on valmis Järvesalu keeldumise korral fraktsioonist välja heitma, vastas Mets, et ta ootaks enne Järvesalu otsuse ära. “Maksimaalselt 10. kuupäevani,” vastas Mets küsimusele, mida ta peab jaanuari alguseks.




Reformierakond jääb võimu juurde


Võimuliidu liikmete vahele kiilu ajav Keskerakond on koalitsioonil soovitanud Reformierakonna Järvesalu lahkumishüvitise pärast koalitsioonist välja heita. Kivimägi sõnade järgi pole linna kui terviku huvides ilma Reformierakonnata valitsemine mõistlik. “Olgu selleks siis Vallikäär, muuseum või saneerimine,” loetles Kivimägi põhjusi, miks pole kasulik peaministri erakonnaga tülli minna.



Kivimägi ütles, et ta eelistab Järvesalu probleemi juriidilist lahendust. Arvestades sellega, et Järvesalult raha tagasisaamisega on vaja tõsiselt tegeleda ja Estonia juhtimiskriisist päästa, otsustasid linnavalitsuse liikmed Remmeli Estonia nõukogu esimehe kohalt vabastada ning saata ta kolmeks-neljaks kuuks ettevõtet juhtima.



Remmeli hinnangul lõpetab Estonia eelmise aasta väikese kahjumiga ja tema jaoks on väljakutseks tugevdada ettevõtet sedavõrd, et see oleks suuteline linnale sel aastal viis miljonit krooni dividende maksma.




Estoniat ei hakata müüma


Tõenäoliselt sel nädalal ametisse kinnitatav Remmel hakkab saama 46 000 krooni suurust kuupalka. Samasugust palka maksti Järvesalule ja Kochile. Küsimusele, kas ta ei karda süüdistusi poliitilisest ametikohast, vastas Remmel, et ta teeb seda tööd ainult kõige kriitilisemal ajal, kolme-nelja kuu jooksul.



Remmel kinnitas, et kuulujutud Estonia kiirest mahamüümisest on alusetud. “Sel aastal Estoniat kindlasti maha ei müüda, vastasel juhul poleks mul olnud vajadust sinna kolmeks-neljaks kuuks minna,” lausus ta. Ka Kivimägi on enne valimisi öelnud, et Estoniat turu madalseisus müüa oleks lollus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles