Lehm tuli Pillerpalli külla

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Igas tervist edendavas lasteasutuses peetakse oluliseks, et lastel kujuneksid tervislikud toitumisharjumused. Tervisliku toitumise väga oluline koostisosa on piim ja piimatooted, mis sobivad igas vanuses inimeste igapäevamenüüsse.

Pillerpallis kui tervist edendavas lasteaias peetakse igal sügisel piimanädalat. Tänavuse piimanädala moto oli „Piim teeb luud tugevaks“. Nädala eesmärk oli, et lapsed teaksid, mida piimast tehakse, ega arvaks, et piim tulebki poest. Rühmades räägiti, kui kasulik on piim ja kuidas ta jõuab meie lauale. Põngerjad joonistasid ja meisterdasid lehmakujulisi kunstiteoseid.

Kõige rohkem elevust tekitas nii lastele kui täiskasvanutele elusuuruses lehm, kes toodi meile nädalaks kohviku Fookus personali lahkel loal. Lapsed said lehma paitada, kallistada ja uurida. Toimus lehma nimevalimise konkurss, võidunimeks sai Mustik. Võib julgelt öelda, et iga kahe- kuni seitsmeaastane laps teab nüüd täpselt, kui suur on lehm ja kust tuleb piim. Uus „vaatamisväärsus“ pakkus huvi ja elevust meie naabritest sõpradele Pärnu toimetulekukoolistki. Paljud pered käisid mustakirju looma juures perepilti jäädvustamas.

Teisipäeval tuli lasteaeda külla Pajumäe talu noorperemees Viljar Veidenberg, kes rääkis talust, seal tehtavatest töödest ja loomadest. Meie sõber Mustik oli aukülalisena samuti saalis ja kuulas koos lastega talumehe juttu piima kasulikkusest ja piimatoodetest. Lapsed said maitsta  piparmündi, astelpaju ja mustikaga kohupiimakreemi. Kõige enam maitses piparmündiga kohupiimakreem. Vestlus oli väga huvitav ja lapsed küsisid, mis neid huvitas.  Küsiti palju: kui palju lehm kaalub, kui palju joob ta päevas vett ja kui palju sööb ning kuidas sünnivad vasikad.

Et teadmised tuleksid reaalsest elust, külastasid lapsed Seljametsas Männituka talu. Taluperenaine Maiu Saare tutvustas lastele talus elavaid loomi ja põllutöömasinaid. Suurt elevust tekitas lastes loomadele leiva söötmine. Neile meeldis tädi Maiu võrdlus, et temal on justkui „väikeste vasikate lasteaed", vajavad ju loomakesedki igapäevast hoolitsust. Kõige väiksem kasvandik oli kahepäevane vasikas, kellele meeldis laste sõrmi lutsida. Lapsed imestasid selle üle, et vasikad joovad igal hommikul ja õhtul kolm liitrit piima. Veel nägid lapsed eri tõugu väikseid kanu ja väga uhket kukke ning suuri jaanalinde. Külastajad said katsuda äsja munetud muna soojust. Suurt huvi pakkus jaanalinnumuna, mida kõik soovijad said käes hoida. Enne kojusõitu pakuti kõigile külalistele piima.

Väga tore ja tegus nädal oli. Lapsed said juurde palju teadmisi piimast, loomadest ja põllutöömasinatest. Nüüd nad teavad, et enne kui piim poodi jõuab, teeb see läbi pika teekonna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles