Aleksei Budõlini võtete tulevärk jäi treeningtatamile

Enn Hallik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Medalilootusega olümpiale läinud judoka Aleksei Budõlini saagiks jäi Ateenas üks võit, üks kaotus ja tühjad pihud.
Medalilootusega olümpiale läinud judoka Aleksei Budõlini saagiks jäi Ateenas üks võit, üks kaotus ja tühjad pihud. Foto: Raivo Tiikmaa/Postimees

Eesti selle olümpia üks kindlamaid medalilootusi juudomaadleja Aleksei Budõlin esines eile väsinuna, ei suutnud võtteid teha, sai ühe napi võidu ja selge kaotuse ning pakkis kojusõiduks kohvri.

Eelmise olümpia pronks, viimaste aastate pea igalt tiitlivõistlustelt medali toonud Budõlin oli väidetavalt Ateena-eelsetes treeninglaagrites heas hoos. Siin kummitas teda aga sama sündroom, millest räägivad Eesti ujujad.

Väsimus kimbutab

Väsimus olevat kallal, lihased tunduvat valusad, võitlusvõime kannatab. Kas on tegemist möödalasuga olümpialinna saabumise aegadega, võib selguda hilisemast analüüsist.

Niipalju on siiski teiste maade delegatsioonidest kuulda, et paljud tulevad Ateenasse varem ja aklimatiseeruvad võistlusoludes, mitte ei saabu nagu eestlased suuremalt jaolt vahetult võistluse eel. Esialgu on see ratturite, ujujate ja nüüd ka Budõlini ebaedu põhjuse otsimine siiski vaid oletuse tasandil.

Kuni 81kilogrammiste meeste võistlustabel Ateenas tundus esialgu peale vaadates meie mehele ebaõiglane. Tema tabelipooles olid paljude tiitlivõistluste võitjad ja medalimehed shveitslane Sergei Aschwanden ning portugallane Nuno Delgado, lisaks kohalik ebajumal Ilias Iliadis.

Muide, infoagentuurid ennustasid olümpia medalimeesteks just Delgadot, Aschwandenit ja meie Budõlinit.

Olümpial paigutati tabelipooltesse laiali siiski mitte ennustuste järgi, vaid eelmise MMi neli paremat poolakas Robert Krawczyk, sakslane Florian Wanner, Ascwanden ja Budõlin.

Seda, et sport on ettearvamatu, näitasid juba esimese ringi matshid. Favoriite kukkus nagu loogu: Aschwanden kaotas kiiresti argentiinlasele Ariel Sgangale, Delgado jäi alla itaallasele Roberto Melonile. Tundus, et tee meie mehe medalile tehti kenasti puhtaks.

Budõlini esimene vastane oli grusiin Grigol Mamrikishvili. Küll Thbilisi turniiri võitja, aga mägede maa ajakirjanikust poeg kõrvaltoolilt rääkis, et alles hiljuti vigastust ravinud ja vormitu.

Ometi oli Budõlin suurtes raskustes. Juba poole matshi peal oli näha, kui väsinud ta oli. Budõlin suutis küll teha paar võttehakatust, grusiin ei sedagi, aga Budõlin sai passiivsuse eest kõigepealt ühe, siis teise ja ka kolmanda hoiatuse.

Grusiini treener nõudis mati äärest valjuhäälselt, et väsimusest tuikuvale Budõlinile mahavõttev hoiatus tehtaks, aga kohtunik säästis meie meest ja andis kella kukkudes talle võidu.

Budõlin ei jaksanud lõpuvile kõlades minutit paar matilt püstigi tõusta. Mis pani Eesti ajakirjanikud ja vähesed fännid murelikult pead vangutama.

"Ei tea, mis viga, Aleksei lihtsalt ei jaksa," ütles areenilt lahkudes järgmiseks matshiks valmistuma mineva sportlase treener Aavo Põhjala.

Juudo vastu leige huvi

Muide, imelikul kombel ei olnud Eesti esimese tõsise medalilootuse võistluspäeval juudohallis meie delegatsiooni juhtfiguure, vabu sportlasi ja treenereid. Ometi oli ju vaikselt õhtust medalipidu loodetud ja arvatud, et päeval lehvivad sinimustvalged üle tribüünide. Kas teati ette, mis tuleb?

Napilt tund esimese napi väsimusvõidu järel tuli Budõlinil taas tatamile minna, vastaseks Pan-Ameerika meister brasiillane Flavio Canto. Brasiillase maadlusstiil on väga kiire, ta siblib vastase haarde segamiseks pidevalt kätega, aga suuremalt jaolt on kõik see näitemäng, mitte tõsine üritamine.

Budõlin jaksas küll rohkem kui esimeses matshis, aga teenis kaks punkti ikkagi mitte võtete, vaid vastase passiivsushoiatuste eest. Brasiillane aga tegi ühe wazari-väärilise võtte ning teenis Budõlini hoiatuselt veel koka, millest piisas võiduks.

Juudos on medalilootusi ka teise ringi kaotajal. Aga ainult sel juhul, kui neid võitnud edaspidigi võidavad. Nii hoidsid eestlased nüüd pöialt Cantole. Paraku kaotas brasiillane järgmises ringis venelasele Dmitri Nossovile ja nii oli Budõlinile see olümpia lõppenud.

Plussringi poolfinaalides jätkasid poolakas Krawczyk, ukrainlane Roman Gontjuk, Nossov ja kreeklaste hõisete saatel Iliadis.

Eile saabus olümpiakülla Indrek Pertelson. Eesti juudomaadlejad ei ole tulnud medalita üheltki tiitlivõistluselt (olümpiad, MMid ja EMid) juba seitse-kaheksa aastat. Kas Pertelson suudab seda traditsiooni hoida? Loodame talle.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles