Uute autode müük tegi aastaga suure languse

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Pärnus müüdi eelmisel aastal neli korda vähem uusi autosid kui üle-eelmisel aastal.


2009. aastal vuras Pärnu autosalongidest välja 387 uut autot, neist sõiduautosid 348 ja tarbesõidukeid 39.



2008. aastal müüsid autosalongid Pärnus 1640 uut sõidukit: 1489 sõiduautot ja 151 tarbesõidukit.



Kui mullu talvel suutsid Pärnu autosalongid müüa kokku üle 40 sõiduki kuus, siis aasta lõpuks kukkus müük rohkem kui poole võrra: oktoobris läks Pärnus kaubaks vaid 19 uut sõidukit. Võrdluseks: aasta varem osteti kõige paremal kuul - aprillis Pärnus 200 uut sõidukit. Tõsi, aasta lõpuks kukkus see arv 51ni.



Keegi ei oodanud nii suurt langust


Pärnu automüügitabelit koostava Mariine Auto ASi müügikonsultant Danel Karpender tõdes, et nii hullu kukkumist ei osanud automüüjad eelmise aasta alguses karta. „Arvati, et turg võib kukkuda kolmandiku, kuid nii suurt langust ei osanud keegi oodata,“ lausus ta.



Müügile ei aidanud kaasa esinduste suured allahindlused ja sooduskampaaniad. „Autode ostjaid ei olnud. Inimestele on tähtis, et katus oleks pea kohal. Oma roll oli töökohtade kaotamisel ja pankade karmistunud tingimustel,“ selgitas Karpender, kelle jutu järgi eelistasid paljud ostjad uutele sõidukitele vanu, mis tänu suurenenud pakkumisele soodsa hinnaga müügis olid.



Automüüja sõnutsi läksid kaubaks nii paari-kolme aasta vanused sõidukid kui kolmandale ringile jõudnud masinad, millel vanust viis kuni seitse aastat.



Kõige rohkem osteti mullu Pärnus uutest sõidukitest väike-keskklassi omasid - 110. Keskklassi autosid osteti 86, maastureid 61, väikeautosid 40, kaubikuid 32, mahtuniversaale 30, suuri keskklassiautosid 20, pick-up’e seitse. Luksusautosid müüdi Pärnus eelmisel aastal üks. Uued bussid ja veoautod mullu Pärnus kaubaks ei läinud.



2008. aastal osteti kõige rohkem väikekeskklassi (469) ja keskklassi autosid (363).



Automarkidest tunti mullu Pärnus enim huvi Toyotade vastu, omaniku leidis 54 seda marki masinat. Müügitabeli teisel ja kolmandal kohal on Volkswagen ja Ford, mõlemat marki eelistas eelmisel aastal 47 huvilist.



Uusi Opeleid ja Hondasid läks mullu Pärnus kaubaks 27, Škodasid osteti 23 ja Mazdasid 22. Muid marke eelistas aasta jooksul alla 20 ostja.



Pärnu autosalongides pakutavatest mudelitest ei leidunud eelmisel aastal ühtegi ostuhuvilist Minile ega Isuzule.



Esindustest müüs mullu Pärnus kõige rohkem uusi autosid Toyota, Opeli, Chevrolet’ ja Hyundai sõidukitega kauplev Amserv Auto - 102.



Volkswageneid ja Škodasid müüvast Suve Auto esindusest vuras mullu välja 70 autot.



Volvosid ja Forde pakkuv Info-Auto müüs aastaga 53 sõidukit.



Vaikelu uute autode turul tegi eelmisel aastal korrektiive Pärnu müügiesindusteski. Kui aasta tagasi tegutses suvepealinnas 14 müügisalongi, mis pakkusid 28 automargi eri mudeleid, siis aasta lõpuks oli Pärnus 11 esindust 24 marki autodega.



Esindusi on jäänud vähemaks


Läinud aastal lõpetas tegevuse Peugeot’sid ja SsangYonge müünud Ühinenud Autokeskused, samuti Nissani esindus, mida hoidis käigus Kalev Holzberg.



Varem Ascari sildi all Opeleid ja Chevrolet’sid müünud esindus ühines varem üksnes Toyotadega kaubelnud Amserv Autoga. Amserv võttis Pärnus üle ka Hyundai sõidukite müügi, millega varem tegeles Korea Auto.



Mullu vahetas omanikku Mazda esindus. Inchcape Motorsi asemel müüb Mazdasid Pärnus Eurostauto.



Catwees, mis varem kauples Citroėnide ja Hondadega, esindab nüüd vaid Jaapani automarki.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles