Oht isamaale on Ligi

Kalev Vilgats
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Andres G. Adamson

Pühapäevane rahvakoosolek Pärnu raekoja ees meelitas tänu ilusale ilmale kokku erakordselt palju rahvast. Silma järgi võis oma paarsada eri vanuses linnakodanikku kokku tulla küll. Kodanikualgatuse kohta ei olegi väga halb tulemus.

Mõistagi kasutasid erakonnad kõnekoosolekut endale punktide teenimiseks, kuid ühtlasi avaldus sel pärastlõunal veel üks oluline tahk - inimeste seotus Pärnu pataljoniga.

Kaitseminister Jürgen Ligi eitab igasugust riigikaitselist arutelu, ilmselt ei usu ta sellessegi, et mingil väeosal võib olla teatud piirkonnaga oluline patriootilis-moraalne side. Üks kõnekoosoleku kuulajaist näitas sõjaeelse iseseisvuse päevilt võetud fotot, kus tema isa on pildistatud teenistuskaaslastega Pärnu kasarmute foonil. Tuntud poliitikust kõneleja meenutas oma esivanemat, kes samade kasarmute juurest läks Vabadussõtta ja võitles seal Vabadusristi vääriliselt.

Rääkimata reserv-vanemallohvitserist, kes kirjeldas, kuidas ta ei tahtnud ajateenistusse minna, kuid pärast teenis vabast tahtest veel mitu aastat ning tõusis väljaõppe järel vanemallohvitseriks, ja lubas nüüd kaaluda uuesti teenistusse minekut.

Nii täiuslikku sidet rahva ja kaitsejõudude vahel kui Pärnus, pole ma kuskil mujal Eestis näinud.

Ahjaa, tuntud vanema põlve kunstnik näitas väljalõiget nädalalehest Eesti Ekspress, kus vana fläšš kujutas ilmselt 1941. aasta sügisel pealetungivate sakslaste kätte vangi langenud Punaarmee nooremohvitseri: käed sügavalt taskus, pilotka silmil ja krae külmakartlikult üleval, selg kühmus. Tähelepanelikul silmitsemisel selgus, et tegemist on tulevase Eesti Vabariigi kaitseministri Jürgen Ligiga kõrgkooliaegses sõjalise laagris. Kas ehk sealt on militaarasjus küündimatul Ligil pärit foobia väljaõppekeskuste suhtes?

Riigikogu riigikaitse komisjoni aseesimees Trivimi Velliste mängis sõnadega, rääkides, et oht isamaale on l(L)igi. Niimoodi nagu siiani edasi tegutsedes muutub kaitseminister Ligi selleks ohuks kindlasti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles