Vaglad vallutasid kortermaja trepikoja

Karin Klaus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Korrusmaja elanik on juba nädalajagu päevi elanud pagenduses sugulaste juures, sest tema kodus püsib laibahais ja aeg-ajalt poevad seinapragudest välja ussikesed.

Möödunud reedel, 15. septembril tundsid Mai 19 korterelamu elanikud ühest korterist kahtlast lõhna. Välja kutsuti politsei, kes avastas korterist juba tugevasti lagunenud laiba.

“Hais oli nii võimatu, et meie ja teised naabrid sõitsime nädalavahetuseks ära,” rääkis kadunukese naaber Anne Toiger.

“Et korter oli asustatud laibakärbeste ja vakladega ning kõikjal levis hingemattev lehk, üritasime leida mingitki võimalust korteri desinfitseerimiseks. Tuli välja, et sellist võimalust polegi!” lisas Toiger.

Ühistu juhatuse liige Margit, kes elab kõnealuse korteri all, veetis oma jutu järgi neli tundi päästeametisse, matusebüroodesse, koristusfirmadesse ja tervisekaitsetalitusse helistades, kuid keegi ei tunnistanud ebameeldivat puhastusoperatsiooni oma kompetentsi kuuluvaks.

Pole kellegi probleem

“Politsei laiutas meie küsimise peale käsi ja teatas, et nendel sellist infot pole,” ütles Margit.

Matusebüroo Vinuk viis laiba minema ja korrakaitse esindajad võtsid lahkudes korterivõtmed kaasa. Õnnetud elanikud jätsid koduaknad lahti ja evakueerusid nädalavahetuseks sugulaste juurde.

Pühapäeva õhtul koju naasnud Margit avastas oma magamistoa põrandalt vaklade kuhja. Paanikas naine alustas esmaspäeval uuesti puhastusfirma otsinguid ja leidis lõpuks abi firmast Heivoland, mis lubas tulla tõrjet tegema.

“Tahtsime politseist korterivõtmeid saada, kuid sealt öeldi meile, et kuna surnu omakseid pole siiani leitud, on peremeheta vara võtmed antud linna majandusosakonna esindajatele,” rääkis Margit.

Teisipäeval avati majandusosakonna ja politsei esindajate juuresolekul lõpuks korteriuks, Heivolandi töötaja tegi korteris keemilise tõrje ja päevaks olid loomakesed Margiti kodust kadunud.

Praegu ilmub pragude vahelt veel siiski üksikuid vaklu, üksikuid kutsumata külalisi on leidnud ka teise ja esimese korruse elanikud.

Politsei ei saa aidata

“Firma desinfitseeris küll korteri, aga kõik on koristamata, pehme mööbel ja põrandapraod on endises seisus,” muretseb Margit. Anne Toigeri sõnade järgi on paljudel probleemse korteri naabritel väikesed lapsed ja ta leiab, et inimeste tervis on endiselt ohus. “Paneb imestama, et politseil pole infot, mida elanikud peaksid sellises olukorras ette võtma ja kuhu oma murega pöörduma,” ütleb Toiger. “Kui midagi oleks saanud juba reedel ette võtta, poleks asi nii hulluks läinud.”

Lääne politseiprefektuuri vanemkomissari Sander Peremehe seletuse kohaselt tuleb selliseid juhtumeid ette üsna harva.

“Tavaliselt on koristamise kohustus surnu omastel või kohalikul omavalitsusel, kelle haldusesse läheb korter pärijate puudumisel,” ütles Peremees. “Varem teostas desinfektsiooni kohalik tervisekaitsetalitus, praegu ainult erafirmad. Seadustes sellekohane regulatsioon puudub, kuigi näiteks liiklusõnnetuse toimumispaiga koristamise kohustus on politsei, päästeameti ja tee omaniku vahel väga hästi ära jaotatud.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles