Lahkus maailma parim Carmen

, laulja ja literaat
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Irina Arhipova Ammende villas mais 2001.
Irina Arhipova Ammende villas mais 2001. Foto: Ants Liigus

13. veebruaril jättis maailma muusikaüldsus Moskva konservatooriumi suures saalis hüvasti legendaarse Vene ooperilaulja, maailma parimaks Carmeniks tituleeritud metsosoprani Irina Arhipovaga.


85aastane Arhipova suri 11. veebruaril. Vene ooperitähte seob palju Eesti ning Pärnuga. Viimati käis ta Eestis 2001. aastal, kui juhtis Pärnus II Klaudia Taevi nimelise rahvusvahelise noorte ooperilauljate konkursi žürii tööd.



Konkursi raames toimus Ammende villas Arhipova loominguline õhtu, mis oli suursündmus siinses kultuurielus ja tema viimane esinemine Eestis.



Arhipova oli esimene Nõukogude Liidu naislaulja, kes esines La Scala laval, talle on aplodeerinud pea kõikide maailmakuulsate ooperiteatrite, kaasa arvatud New Yorgi Metropolitan Opera publik.



Kaks nädalat Pärnus ei möödunud laulja elus jälgi jätmata. Siiralt ja südamlikult meenutab ta Taevi konkurssi ja selle tähtsust Baltikumi regioonis Galina Orehanova kirjutatud ja 2003. aastal Moskvas ilmunud biograafias “Kunstide jumalanna – Irina Arhipova”.



Oluline oli Arhipovale fakt, et just Pärnus kohtus ta Miliza Korjuse tütre Melissa Wellsiga, kes tollal oli Ameerika Ühendriikide suursaadik Eestis ja II Klaudia Taevi konkursi patroon. Miliza Korjusega viis saatus Arhipova kokku gastrollidel Los Angeleses 1969. aastal.



Eestis jäävad Arhipovat meenutama paljud sõbrad ja tema talendi austajad, Pärnus veedetud aeg on aga ajaloo tarbeks kirja pandud suure laulja mälestusteraamatus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles