Simson: olen andnud raha, mille allikas on teada

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kadri Simson.
Kadri Simson. Foto: Urmas Luik

Endise keskerakondlase Tarmo Lausingu väitel andis enne 2007. aastat Keskerakonna peasekretärina töötanud Kadri Simson talle 350 000 krooni tundmatu päritoluga raha, Simsoni sõnul on Lausing talt saanud väiksemaid summasid, mille algallikas on teada.

Ajalehele Postimees antud usutluses kinnitas Lausing, et 350 000 krooni andjaks oli Simson. Läinud nädalal avalikustas Lausing, et üks Keskerakonnas kõrgel kohal olev isik andis talle aastate eest 250 000 ja hiljem 100 000 krooni tundmatu päritoluga raha, millele Lausing pidi annetajad leidma.

Simson rääkis Pärnu Postimehele, et ta tõesti aitas Lausingut ja laupäevases Eesti Päevalehes paljastustega esinenud endist erakonna noortekogu juhti Henri Kaselot noortekogu üritustele toetajate leidmisel. Kaselo olevat temalt saanud paar tuhat krooni Tartu ülikooli üliõpilasedustuse valimistel nimedega pastapliiatsite ja paljundustööde eest tasumiseks. Lausingule antud summade suurust ei osanud Simson dokumente uurimata peast öelda, ent kinnitas, et kindlasti polnud need nii ulmeliselt suured, raha algallikas oli teada ja vastu sooviti kuludokumente.

Simson oletas, et Lausingule antud sularaha võis olla Keskerakonna kassaraha üliõpilasedustuse valimiseks, kuid ei välistanud, et Lausing võis raha saada ka muuks otstarbeks. Küsimusele, kas ta on andnud Lausingule võõrast raha, vastas Simson, et ta on andnud raha, mille algallikas on teada. “Olen andnud vastavalt juhatuse otsusele ja küsinud vastu kuludokumente,” lausus ta.

Simson tõdes, et Lausingu öeldud summad on ulmeliselt suured, 250 000 krooni olnud toona tema aastapalk. “Ma ei kujuta ette, et oleksin sellist raha kellelegi viinud,” ütles ta.

Simsoni sõnade kohaselt on Lausingu väited heitlikud ja tal on alust arvata, et Eesti Ekspressis paljastustega esinedes ei pidanud Lausing algul silmas teda. “See, mis on hiljem juhtunud, on mulle teadmata, aga ilmselt otsustas Lausing oma näo hoidmiseks kinnitada Kaselo sõnu. Kaselo ei rääkinud ajast, tema intervjuus püütakse minu õlule panna 2009. aastat, millal ma ei tegelnud enam piirkondade eelarvetega,” rääkis Simson.

Pärnu linnapeaks kandideeriv naine ütles, et ta on paar nädalat enne valimisi sattunud olukorda, kus iga päev tuleb tõrjuda kellegi väiteid, mida ta kaheksa aastat tagasi on teinud. “Jah, ma olen andnud sularaha, selles pole ju midagi halba, aga rahal on olnud teada allikad,” kinnitas Simson.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles