Talvekartulit tuleks valida, nuga pihus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Turul talveks kartuleid valides tuleks noaga kontrollida, kas mugulat saab hästi lõigata ja ega koore all ole mädanikku.

Perenaine võiks turul jälgida, et kartuli koor poleks krobeline ega praguline, vastasel juhul on koorimiskaod suured, soovitas Eesti maaviljeluse instituudi kartulikasvatuse grupijuht Luule Tartlan.

Kui koorel on pruun plekk, tuleb kartul katki lõigata, et näha, ega mädanik koore alt edasi lähe.

Suur kartul sobib küpsetamiseks

Parima maitsega on kanamunast pisut suuremad kartulid. Suuremad kartulid sisaldavad liiga palju kuivaineid ega ole nii maitsvad.

Tartlan soovitas suured kartulid sügisel ära tarvitada, sest seistes võivad need õõnsaks muutuda. Ta lisas, et keskmisest suuremad kartulid on maitsvad küpsetuskartulid.

Talvekartuleid ostes võiks arvestada, kas soovitakse keedu-, frii- või pudrukartuleid.

Pudruks ja püreeks sobib kartul, mis on tavalisest kõrgema kuivainesisaldusega ning laguneb keetmisel.

Friikartulite puhul on oluline mugula kuju, mis peaks olema ovaalne.

Muidu tulevad masinaga lõigates jäägid liiga suured. Friikartul olgu tiheda struktuuriga, et see ei võtaks õli sisse, vaid jätaks pinnale.

Salatikartul ei tohi keeda pudruks ega imeda endasse majoneesi või koort. Kes soovib kartuleid enne tarvitamist suures koguses ette koorida, sellele on tähtis, et mugul ei tumeneks seistes.

Universaalsed sordid

Tavaliseks lauakartuliks sobib näiteks “Folva”. Pärnumaal kasvab hästi “Agria”, mis annab suure saagi ja passib nii keedu-, frii- kui pudrukartuliks. “Agria” on ovaalne.

Hea säilituskartul on “Ants”: see kõlbab süüa veel järgmise aasta mais ja juunis.

“Antsu” ei tasu korraga valmis keeta enamaks kui üheks söögikorraks, sest seistes see tumeneb.

“Antsu” viga on sügavad silmakohad, seepärast on seda sorti ebamugav koorida ning masinaga tulevad koorimiskaod suured.

Tartlan soovitas talvekartuliks Jõgeval aretatud sorti “Piret”. Harilikust jahusem kartul sobib nii lauakartuliks kui püreeks.

“Piret” säilib hästi, kuid mugulate kuju pole ühtlane ning seepärast läheb masinaga koorides palju kaduma.

“Anti” on ühtlase kujuga ja säilib hästi. Sellel sordil on pisut omapärane ja huvitav maitse, märkis Tartlan.

Universaalne kartulisort on “Van Gogh”, millest tulevad eriti maitsvad friikartulid. See sort säilib märtsi keskpaigani.

“Quartat” annab hästi lõigata ja koorida ning on õhukese koorega. “Quarta” tunneb ära punaste silmade järgi.

Turult koju tuues tuleks kartulid kotist välja kallata ja lasta neil mõnda aega kuivada.

Säilitamiseks sobib nelja-viiekraadise temperatuuriga hoiuruum.

Sorteerida ei tohiks liiga külmas ruumis. Mugulaid ei või sortimisel loopida, muidu tekivad koore alla laigud.

Tartlan mainis, et keskmiselt kulub ühel inimesel talvega 100 kilo kartulit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles