Faktid viitavad kapten Avo Pihti pääsemisele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Parvlaeva Estonia huku ööl 28. septembril 1994 Rostockis viibinud Diana II kapten Erich Moik on veendunud, et Estonia kapten Avo Piht pääses.

“On rohkelt fakte, mis sellele viitavad,” ütles Moik Pärnu Postimehele.

“Helistasin Tallinna ja sain teada, et Piht on pääsenud, ning olin õnnelik. Samuti nähti teda Saksa telekanali ZDF kahes esimeses uudistesaates,” seletas Moik.

Pihti tundsid rahvusvahelise uurimiskomisjoni esimese esimehe Andi Meistri andmetel videolindilt ära Diana II laevaarst Aivar Kaur, laojuhataja Enn Lääne, kaupluse juhataja Raivo Martinson ja reisilaeva hotelli majandusjuht Tõnu Polakes.

Moik kinnitab Meistri sõnu ja teatab, et need mehed ütlesid uudist nähes kõik ühest suust: “See on ju meie kapten!”

Moik on kindel, et kui neli inimest tundis päästetute hulgas ära oma endise kapteni, siis oli see tõepoolest kapten Piht, mitte keegi teine.

Kahtlustatakse laevafirmat

Moik rääkis, et kahtlustab Pihti kõrvaletoimetamises osalemises Estonia ühte omanikfirmat Nordström & Thulin.

“Teavitasin Pihti pääsemisest Diana II sillal viibinud Nordström & Thulini superintendent Ulf Hobrot. See teade viis Hobro endast välja,” ütles Moik.

“Tema esimene reaktsioon oli, et me peame Pihti eemal hoidma.

Seejärel helistas ta kuhugi ja rääkis rootsi keeles, kõneldes Pihtist,” väitis Moik.

Pärnu Postimees võttis Rootsi riigiametis töötava Ulf Hobroga ühendust ja küsis Moiki süüdistuste kohta kommentaari.

Kapten Erich Moiki väitel ei ole senimaani keegi Ulf Hobro vastu erilist huvi tundnud.

Esimeses telefonikõneluses Pärnu Postimehega ütles Hobro, et ta ei kommenteeri Moiki ütlusi ja et Pihti kadumise kohta peaks vastuseid otsima lõppraportist.

Et lõppraportis ei ole kapteni kadumise kohta sõnagi, võtsime mehega taas ühendust.

Teises telefonikõnes küsisime Hobrolt kolm konkreetset küsimust: kas ta tunneb Erich Moiki, kas ta oli 28. septembril Diana II pardal ning kas ta helistas Diana II pardalt Rootsi ja andis korralduse Piht eemale toimetada.

Pärast mõnesekundilist vaikust rõhutas Hobro taas vastuseks, et tuleb lugeda lõppraportit ja et ta ei soovi Pärnu Postimehega suhelda.

Küsimusele, kas ajalehe väited on õiged või mitte, vastas Hobro vastuküsimusega, kas me ei mõista inglise keelt.

Hobro rõhutas iga täpsustava küsimuse peale, et ta ei soovi seda kommenteerida.

Hobro ütles samuti, et ajakirjandus ei peaks vanadesse asjadesse sekkuma, sest komisjon on oma töö teinud ja asi lõpetatud. “Ärge torkige,” ütles Hobro.

Hobro sõnade järgi on see ajalehe probleem, kui lõppraport Pihti kadumise kohta kommentaare ei anna.

Kui küsisime taas, kas tema käskis Pihti eemale toimetada, ütles Hobro resoluutselt: “Ma ei taha teiega rääkida.”

Pihti pääsemist on lisaks Rostockis teleekraanilt näinud meestele kinnitanud üks Turu haigla arst, Turu laevaremonditehases töötava projektijuhi Erik Mårdi abikaasa, kelle väitel viidi Piht sealt edasi Helsingisse.

Veel nägijaid

Arsti juttu levitas ka Erik Mård ise.

Mård edastas öösel üles aetud ja tööle kutsutud naise sõnad ka kapten Erich Moikile ning veel mõnele (toimetusele nimi teada), kellest vähemalt üks käis ülekuulamisel Turu politseis.

Oma kadunud abikaasa jälgi ajav Sirje Piht käis mõni kuu tagasi Turu ülikooli haiglas, et seal juhtunu kohta lõpuks selgust saada.

“Kuid see, mis seal toimus, oli lolli mängimine. Keerutati ja aeti segast juttu,” seletas Sirje Piht.

Andi Meister kirjutab oma raamatus “Lõpetamata logiraamat”, et Pihti hukkumise korral oleks pidanud meri Pihti surnukeha välja andma, sest kümmekond tunnistajat nägi Pihti, päästevest seljas, reisijatele päästevahendeid jagamas. Kapten Pihti pole meri välja andnud.

Pihti pääsemist kinnitas ühel esimestest pressikonverentsidest Rootsi meresõiduameti turvaosakonna ülem Bengt-Erik Stenmark, kes hiljem vallandati. Stenmark kinnitas Reutersile, et Pihti on küsitletud.

Pärnu Postimees julgeb küsida: kus on kapten Avo Piht?

Millal saavad vastuse küsimused, mida siiani on püütud vältida?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles