Juhtkiri: Kuidas riik käima tõmmata

Kalev Vilgats
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pärnu Postimees

Pärnu päritolu riigikogulane Jüri Tamm ja majandusteadlane Ivar Raig avaldasid eilses Postimehes pea programmilise artikli selle kohta, mida tuleks kohe ja viivitamata teha, et pääseda masust ja eurolõksust.


Artikkel on koguni nii hea, et koostöös Postimehega ilmub see meie tänases lehes arvamusküljel. Ehk saaks ükskord mõttevahetuse käima ja survestada valitsust pöörama senisest veel rohkem tähelepanu majanduse taaskäivitamisele. Pärnu Postimees soovib juhtida tähelepanu ühele tõigale kirjutisest. Tsiteerime: ”Arvame, et riigi võlakirjade kasutuselevõtuks oleks igati sobiv aeg. Võlakirjade emiteerimine avaks majanduse uue hingamise, millest oleks kasu kogu Eestile.”



Hea mäluga lugeja mäletab, et hulk aega tagasi kirjutas Pärnu Postimees eakast vanaprouast, kes Eesti majanduse käekäigu pärast muretsedes oli oma pensionist valmis investeerima riiklikesse võlakirjadesse.



Toona uurisime Eesti Panga seisukohta. See oli eitav, sest võlakirjade emiteerimisega kaasneb kulu. Teiseks peab võlakirjade protsent olema küllalt meelitav, et neid ostetaks. Riigipanga raudne argument oli, et vajadusel saaks Eesti rahvusvahelistelt rahaturgudelt laenata raha madalama protsendiga, kui see oleks riigi võlakirjal. Nii see asi sinnapaika jäigi. Meie lehes ei tekkinud isegi arutelu. Ometi olime toona Eestis kui mitte esimesed, siis vähemalt üks esimesi, kes riigi võlakirjade teema tõstatas.



Eesti riik toimib härgamisi ja raske kriginaga. Seda kinnitab seegi, et alles nädala eest jõuti majanduse ja tööhõive elavdamise kui riiklikult tähtsa küsimuse arutamiseni riigikogus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles