Pärnumaa: Tallinna-Riia postimaantee viis Lodjast läbi

Silvia Paluoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Siin pole muud kui metsad ja põllud, ohkab reisisell, kes Uulu teeristist Valga poole on pööranud. Ainult vallasildid vahelduvad: Tahkuranna, Surju, Saarde.

Stopp! Ristiküla vahelt läks ordu ajal Pärnu komtuurkonna ja Karksi foogtkonna vaheline piir. Selle märgiks raiuti kivisse rist ja maakoht sai oma nime.

Enne Lodja küla osutab viit Raja tallu, kus pererahvas tegeleb kääbusloomadega ning näitab hobuseid, kitsi, küülikuid, sigu meelsasti uudistajatelegi.

Mõni kilomeeter enne Kilingi-Nõmmet tuletab valge hoonerühm meelde, et siitkaudu veeresid postitõllad. Omaaegse Tallinna-Riia postimaantee äärde valmis Lodja postijaam 1800. aastal, seal said teelised peavarju ja vahetasid hobuseid.

Postijaama peamaja, tõllakuuride ja muude rajatiste taastamine algas 1969. aastal, hooneid kasutab Lodja metskond.

Kilingi-Nõmmest viib tee Saarde Katariina luteri kirikuni, mis 19. sajandi keskel on ümber ehitatud neogooti stiili järgides. Altarimaal “Jeesus Kolgata ristisambas” pärineb samast ajast, orel on valmistatud Saksamaal 1890. aastal.

Mulgimaa pealinna poole liikudes annab aja maha võtta Kärsu mõisas. Voltveti mõisaomaniku parun Stryki perekonnavalduses muutus algul karjamõis oluliseks metsamõisana.

Kärsu mõisa peahoone on ehitatud 1885. aastal, selles asub Tihemetsa metskonna kontor.

Valga teeharu valides näeb peagi Allikukivi koobaste viita. Alva ürgoru veerel avastati omapärane koobastik 1961. aastal teetööde ajal. Legendi järgi oli siin suur talu, kus pulmarahval ei jätkunud kerjusele suutäitki. Tolle sajatuse peale kostnud hirmus mürin ja talu vajunud mäe sügavusse. Sellele kohale tekkisidki Allikukivi koopad.

Allikukivi kalevivabriku tööliste majade ja tellisetehase juurest viib tee Tihemetsa. Voltveti mõisa häärberit valvavad lamavad lõvid, kahjuks ei ole neil jõudu hoida korras enda ees olevat looduskaitsealust parki.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles