Kohus trahvis meest lehma lubamatu kohtlemise eest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Looma lubamatu kohtlemise eest 12 000kroonise trahvi kohtus vaidlustanud mees sai küll trahvisumma poole väiksemaks, kuid jäi teos süüdi.

Sündmus, mis Mati Kuningase rahakotist 6000 krooni võtab, toimus mullu 26. detsembril. Väärteoprotokollis seisab, et Kuningas käis öösel kella 1.45 ajal OÜ Fransson Farmi loomalaudas. Ta sundis lõpptiinet looma, kes oli ristluudest maas, sabast sikutades püsti tõusma. Kuningas põhjustas loomale valu, sest lehma sabaluu murdus mitmest kohast.

Politsei trahvis Kuningast vastavalt loomakaitseseadusele maksimaalse, 12 000 krooni suuruse trahviga.

Politsei oli alustanud farmis toimunu uurimist OÜ Fransson Farmi tegevjuhi Jaanis Kalde avalduse põhjal. Kalde kirjutas, et Koonga laudas suri 26. detsembri päeval lehm.

Öökarjaku Tiina Siimani jutu põhjal viibinud öösel kella poole kahe paiku lauda küünis lehma juures Kuningas, kes karjaku keelust hoolimata ajanud lehma selle saba väänates üles. “Sama päeva õhtuks oli tiine lehm surnud,” seisab kirjas.

Lahanguprotokollis on vigastustena kirjas sabaluu ja jalaluu murd.

Märtsis esitas Kuningase kaitsja Vahur Krinal Pärnu maakohtule kaebuse trahviotsus tühistada, sest väärteo toimepanijat pole objektiivselt tuvastatud. Samuti pole menetluse käigus arvestatud Kuningase seletusi.

Kohus leidis, et Kuningase kaebus pole põhjendatud. Asjaolu, et Kuningas käis öösel farmis, leidis kohtus kinnitust. Tunnistaja Siiman rääkis, et oli tol ööl farmis koos poja Timo Siimaniga.

Kui nad küüni lehma vaatama läinud, tulnud sinna purjus Kuningas, kes tõmmanud lehma sabast, nii et saba ragisenud. Lahanguaktis on lehmal tuvastatud ristluuvigastus, reieluu murd ja sabaluu vigastus. Loomaarst kinnitas kohtus, et sabaluul olid siiski vaid verevalumid, murdu mitte. Lehma surma see ei põhjustanud.

Kohus leidis, et lõpptiinele lehmale füüsilise kannatuse põhjustamine oli välditav, sest pole tuvastatud, miks oli vaja lehma püsti tõusma sundida.

Küll seisab kohtuotsuses, et maksimaalmääras karistus on põhjendamatu.

Kuningas esitas kohtuotsusele kaebuse riigikohtule, kuid ei saanud menetlusluba.

Mees väidab siiani, et pole öösel farmis käinudki. “Olin varem selle farmi üks osanikest, aga aprillis 2002 pole ma enam sellega seotud. Neil on kogu aeg nii, et igas asjas olen mina süüdi,” rääkis Kuningas. “Nad on vihased, et ma sealt töölt ära tulin.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles