Audru vallas algab Volvode ja Scaniate sünd

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Rootsi metallifirma Lasertool Grupp on alustanud Pärnu külje all Nurme ja Jõõpre tee ristil valminud tootmishoones keevitusagregaatide paigaldust ning häälestamist.

Lasertooli tehnika- ja arengudirektor ning üks omanikest Rune Kling tutvustas, et tegemist on metallitöötlemise allhankefirmaga, millel on Rootsis kolm tehast ning 750 töötajat.

Toodang autodest metrooni

Firmal on pikaajaline koostöö Volvo ja Scania autotehastega, millele valmistatakse mitmesuguseid metallkonstruktsioone, alates raskeveokite raamidest ning busside detailidega lõpetades. Pärnuski võeti esimese tööna käsile Scania busside rattakoobaste keevitamine, mis käib kohaletoodud näidiste järgi.

Lasertooli suuremate tellijate hulgas on veel elektrifirma ABB, millele valmistatakse jõumooduleid, tellimustöid tehakse raudtee ja metroo tarbekski.

Lasertool keevitab konstruktsioone nii alumiiniumist kui mustmetallist.

Kling sõnas, et Lemmetsas käivitatakse tootmist samm-sammult kolmes järgus ning praegu paigaldatakse seadmeid esimeses hoones, milliseid peagi tuleb vastvalminu kõrvale veel kaks, ning tootmispind kasvab 9000 ruutmeetrini.

Rootslased koostööga rahul

Kling jutustas, et otsuse investeerida tootmisse väljaspool Rootsit võttis firma juhatus vastu kaks aastat tagasi. Sobivat paika otsiti nii Peterburis kui Lätis ja Leedus, kuni valik langes Eestile.

“Oleme valikuga rahul, koostöö meie partneritega on sujunud hästi. Alustasime Audru vallas ettevalmistusi aasta tagasi ning nüüd on käsil tootmise käivitamine,” sõnas Kling.

Lasertooli Pärnu tehase tootmisjuht Marko Kokla ütles, et esimesed seitse keevitajat said nelja-viiekuulise väljaõppe ja kutsetunnistuse Rootsis, kus nad õppisid tööd moodsatel agregaatidel ning alumiiniumi keevitamist. Järgmine grupp töötajaid, kes saavad väljaõppe kohapeal, on kavas tööle võtta jaanuaris, seejärel veebruaris. Esialgu on tehases 30 töökohta.

Keevitajate töökohad on uues tehases varustatud korraliku kohtventilatsiooniga, kiivrid aga klaasidega, mis töö iseloomu järgi automaatselt kas tumedamaks või heledamaks muutuvad, et silmi mitte üle koormata.

Sündimas on tööstusküla

Rootsi firma hakkab Pärnu firma JU Metalli ehitatud hoones tegutsema rentnikuna. JU Metalli juht Janno Feofanov ütles, et Lasertooliga on neil sõlmitud rendileping kümneks aastaks.

“Aja jooksul sünnib siia terve tööstusküla,” kavandas Feofanov.

Järgmised kaks hoonet ehitab JU Metall Lasertoolile rentimiseks just sellisena, nagu rootslased tahavad. JU Metalli kinnisvaraprojekti põhimõte selles seisnebki, et uusi tootmishooneid ei ehitata ehku peale, vaid siis, kui kindel rentnik olemas ning tema tahtmised selged, sõnas Feofanov.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles