Vastlalise kõhtu täidavad oasupp ja vastlakukkel

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tänavu iseseisvuspäevaga ühte langeval vastlapäeval saab väikeste kogemustega leemekulbiliigutajagi lihtsa retsepti järgi valmis vahukoorese vastlakukli või maitsva oasupi.

Kondiitri- ja pagariäri Mariin tehnoloog Rita Saareoja pakub vastlakukli valmistamiseks ühe traditsioonilise retsepti, millest tuleb välja kümme kuklit.

Esmalt tuleb suhkur koos pärmiga kausis lahti hõõruda, lisada jahu, sulatatud margariin ning leige vesi. Taigen jätta 1-1,5 tunniks sooja kohta kerkima.

Kerkinud taigen tuleb jagada kümneks osaks ja veeretada sellest ümmargused pallid.

Et kukkel saaks kohev ega muutuks nätskeks, soovitas Saareoja kuklitoorikuid veel kergitada umbes 20-30 minutit. Selleks võib tehnoloogi õpetuse järgi kuklid juba parajate vahedega pannile laduda ja kuklitel seal paisuda lasta.

Enne kuklite küpsema panemist võib neid pealt munaga määrida, kuklid küpsetada 220 kraadi juures kuldpruuniks ja kaunistada vahukoorega.

Trahteri Postipoiss peakokk ja Eesti peakokkade ühenduse liige Maren Rits soovitab vastlapäeval keeta oasuppi ja seakooti. Kui kõik koostisosad on eelnevalt valmis keedetud, ei tohiks toidu valmistamine tema sõnul üle poole tunni aega võtta.

Oasupi jaoks tuleb põldoad eelmisel päeval likku panna, odrakruup ära keeta ja puhtaks pesta. Ka tuleb varem ära keeta suitsukont, millest peaks saama poolteist liitrit puljongit.

Puljongisse panna keema põldoad, kruubid. Sibularibad ja porgandipoolikud tuleb eelnevalt õlis kuumutada ja lisada puljongile. Suppi keeta seni, kuni koostisained on pehmed, valmis supile lisada maitserohelist. Suitsupeekon pannil praadida, lisada supile serveerimisel.

Suitsutatud seakoodist toidu valmistamiseks tuleks kooti eelnevalt paar tundi keeta. Põldoad tuleks leotada ja keeta. Türgi oad keeta kerges soolvees. Koodikeetmisvedelikku lisada veidi võid, oad ja keeta sellest kaste, mida paksendada jahu või kastmepaksendajaga.

Kartulid lõigata võimalikult õhukesteks viiludeks ja õlis kuumutada. Toorjuust segada purustatud küüslauguga. Taldrikule asetada oakaste, selle peale viiludeks lõigatud seakoot ja kuumad kooditükid kaunistada toorjuustuga, mille peale puistada mungoaidud. Peakokk ütles, et lisas mungoaidud roale sellepärast, et kõik oalised sobivad, pealegi on kevad kohe tulemas ja elu ärkab taas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles