Toomas Luman üritab Pärnu Keskust päästa

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaade Pärnu Keskuse kolmandalt korruselt.
Vaade Pärnu Keskuse kolmandalt korruselt. Foto: Ants Liigus

Kui Pärnu maakohus OÜ Aida Partnerite saneerimiskava heaks kiidab, saab Pärnu Keskuse omanikuks ärimees Toomas Lumani juhitava ehituskontserni Nordecon Internationali tütarfirma, mis kaubanduskeskuse päästmiseks laenab vähemalt kümme miljonit krooni.


Pärnu kesklinnas asuva Pärnu Keskuse omanik Aida Partnerid võlgnes 15. jaanuari seisuga 334 miljonit krooni. Suuremad võlausaldajad on kaubakeskuse ehitamiseks 179 ja parkimismaja ehitamiseks 62 miljonit krooni laenanud UniCredit Bank, Aida Partnerite omanikfirmad ja 23 miljoni eest kaubakeskust ehitanud AS Eston Ehitus, mis praegu kuulub Nordecon Internationali.



Toidupood meelitaks ostjaid


Pärnu Keskuse saneerimine on lahutamatult seotud pooleli jäänud parkimismaja lõpuniehitamisega. Parkimismaja hoonestusõigus kuulub OÜ Win Marketsile, millel on samad omanikud mis Aida Partneritel. Ilma parkimismaja ja selle esimesele korrusele plaanitud Maxima toidukaupluseta jääb Pärnu Keskus poolikuks.



Veebruari alguses otsustas Pärnu maakohus Win Marketsi pankroti välja kuulutamata jätta, sest UniCredit Bank võttis pankrotiavalduse tagasi. Väidetavalt olid selle põhjuseks panga ja Nordecon Internationali vahel sõlmitud kokkulepped.



Pärnu Keskuse päästeplaani tugisammasteks on parkimismaja valmisehitamine ja Pärnu Keskuse peal asuvate korterite müümine. Parkimismaja lõpetamiseks kulub ligi 30 miljonit krooni. Peale selle tuleks hoonestajal maksta Pärnu linnale 6,1 miljonit krooni, sest ehitise valmimistähtaeg on ammu ületatud.



Nordecon Internationali suuromanik Toomas Luman soovib, et linn viivisenõudest loobuks, ja lubab parkimismaja enne järgmist talve valmis ehitada. Seni pole linnavalitsus otsust langetanud.



Hüpoteegid ulatuvad 511 miljoni kroonini


Päästeplaani teine tugisammas on korterite lõpuniehitamine. Ainult viies korteris 60st on tehtud siseviimistlus, ülejäänud viimistlustöödeks kulub hinnanguliselt ligi 7,5 miljonit krooni. Viimistlustööde raha laenab Nordecon.



Korterite müügist loodab Pärnu Keskuse uus omanik teenida vähemalt 43 miljonit krooni. Selline summa on arvestatud hinnatasemelt 17 000 krooni ruutmeeter. Algul loodeti kortereid müüa 38 000 krooni ruutmeeter ja selle hinnaarvestusega on isegi ettemakse tehtud.



UniCredit Banki põhinõuet ei vähendata ja tema pandiõigused nii kaubanduskeskusele kui korteritele säilivad. Küll vabastaks saneerimiskava vastuvõtmine kaubakeskuse parkimismaja ehitamisega seotud hüpoteekidest.



Nordecon maksaks pangale viis protsenti intressi aastas, viie aasta pärast tuleb laenukohustust kas täita, refinantseerida või pikendada.



Eston Ehituse põhinõuet ei vähendata ja pandiõigus korteritele säilib. Kahe aasta möödumisel saneerimiskava kinnitamise jõustumisest hakkab Pärnu Keskuse uus omanik võla pealt maksma aastas viis protsenti intressi, viie aasta pärast tuleb laenukohustust kas täita, refinantseerida või pikendada.



OÜ Rickman Kinnisvara põhinõuet ei vähendata ja pandiõigus säilib. Aida Partnerite omanikfirmade pandiõigused lõpevad, PP Electronics OÜ nõue kujundatakse ümber.



Praegu on Aida Partnerid hüpoteekidega üle koormatud. Hüpoteekide kogusumma ulatub 511 miljoni kroonini. Läinud aasta lõpus Aida Partnerite tellitud hinnangu kohaselt on kaubanduskeskuse väärtus 217,7 miljonit krooni, UniCredit Banki tellitud hinnangu järgi koguni 70 miljonit krooni.



Võlausaldajad, kelle nõuete tagatiseks panti seatud ei ole, peavad osa rahast korstnasse kirjutama. Saneerimiskava järgi rahuldatakse kuni 10 000 krooni suurused põhinõuded täielikult ja ülejäänust viiendik.



Kohus pole veel otsustanud, millal saneerimiskava arutada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles