Täna algab registreerimine "Teeme ära" talgupäevale

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
"Teeme ära! Minu Eesti" logo.
"Teeme ära! Minu Eesti" logo. Foto: www.minueesti.ee

Igaüks meist saab 1. mail tegudega näidata, milline Eestimaa paik või teema talle tõeliselt südamelähedane on. Alates tänasest on avatud registreerimine "Teeme ära" üle-eestilisele talgupäevale.


Praeguseks juba ligi 400 tegusat eestimaalast kutsuvad lähemaid ja kaugemaid inimesi endale 1. mail talgutele appi. Sellel aastal ei ole ühte läbivat teemat, vaid igaühel meist on võimalik leida kodukandis üles see kõige olulisem koos ära tegemist väärt asi ning see talgutena üles seada. Appi saab minna oma kodukohta, aga ka kaugemale.



Pärnumaal saab praeguse seisuga kaasa lüüa kolmekümnel talgul. Pärnus Karja tänaval saavad tugevad talgulised aidata kaasa puuetega noorte elamise korrastamisel ja terrassi ehitamisel, Anni akadeemias aga seevastu saab kaasa lüüa mõttetalgutel, kuidas kaasata enam vaimupuudega noori ja suurendada selles suunas tolerantsust ühiskonnas.



Kes tahab rannas esimest kevadpäikest püüda, saab kaasa lüüa Valgeranna ja Reiu ranna koristustöödel, samal eesmärgil võib sammud seada Võidula mõisaparki või Pärnu jõe kaldale.



Kes ei pea paljuks väikest merereisi, saab sõita Kihnule teeääri korrastama või jääda pidama hoopis Manilaiule, kus saab aeda ehitades kaasa aidata kõrede elutingimuste parandamisele. Pikavere külas aga saab oma käega proovida kiviaedade ladumise kunsti ning osaleda Vennastekoguduse palvemaja ümbruse korrastamisel. Mõnusa päeva on talgulistele korraldanud Pihlaka rehetalu rahvas, kes vanasse talukohta korrastustöödele appi tulnutele tutvustab hiljem talu koduloomi, pakub suppi ja pannkooki moosiga.



Talgupäev on hea võimalus võtta ette tavapärasest suuremaid töid ja kutsuda kaugemalt inimesi appi. Paljud paigad Eestimaal on võtnud ette oma kultuurimälestiste korda tegemise, et nii endile kui kaugemalt tulijatele oma kodukandi minevikku ja kultuurilugu kõige otsesemal moel lähemale tuua.



„Talgud kannavad endas ühise kogukonnana elamise ja tegutsemise väärtust, see pole midagi uut meie kultuuris. Sellest päevast saab igaüks teha oma kodukandiga ja selle inimestega taastutvumise päeva, oma juurte juurde tagasi mineku retke,“ ütles Piret Lõuk Eesti muinsuskaitse ümarlauast.



Talgukohtade ülesseadmine jätkub aprillikuu jooksul, nii et uusi ja põnevaid talgukohti lisandub iga päev www.teemeara.ee lehele vähemalt paarikümne ringis. Nii talgukohtade kui talguliste registreerimine lõpeb aprillikuu viimasel nädalal.



Alates 1. aprillist saab ennast talgulisena "Teeme ära" talgupäevale registreerida talgupäeva kodulehel www.teemeara.ee või infotelefonil 590 74000 iga päev 9-18, Swedbanki kontorite avalikes arvutites, mis suunavad "Teeme ära" talgute registreerimislehele, ja avalikes raamatukogudes, kus saab paluda raamatukogutöötaja abi registreerimisel.



Sellel aastal on käed löönud seitse korraldajat, kes kõik häid eestimaalasi talgutama kutsuvad: riigimetsa majandamise keskus, Eesti mittetulundusühingute ja sihtasutuste liit, Eesti muinsuskaitse ümarlaud, Eestimaa looduse fond, liikumine Kodukant, Õnnepank ja  kodanikualgatus Teeme Ära Minu Eesti. Partneritena löövad kaasa EMT, kodanikuühiskonna sihtkapital, Swedbank, SEB, Tallinna Vesi ja Coca-Cola HBC Eesti ning paljud teised.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles