Kas samasuguseid tööülesandeid täites peab töötasu võrdne olema?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Lennart Rikk
Vastab tööinspektsiooni Lääne inspektsiooni tööinspektor-jurist Ülle Mustkivi:

Töölepinguseaduse 3. paragrahv sätestab võrdse kohtlemise põhimõtte, mille kohaselt tööandja peab tagama töötajate kaitse diskrimineerimise eest, järgima võrdse kohtlemise põhimõtet ning edendama võrdõiguslikkust vastavalt võrdse kohtlemise seadusele ja soolise võrdõiguslikkuse seadusele.



Võrdse kohtlemise põhimõtte kohaselt on kõikidel inimestel õigus võrdsele kohtlemisele, sõltumata soost, rassilisest või etnilisest päritolust, religioonist või usust, puudest, vanusest või seksuaalsest orientatsioonist.



Töösuhetes tähendab võrdse kohtlemise põhimõtete järgimine eelkõige seda, et tööandja ei tohi töötajaid ebavõrdselt kohelda eeltoodud tunnustest lähtuvalt töölevõtmisel, edutamisel, koolitamisel, töö tasustamisel ja töösuhte lõpetamisel.



Võrdse töö eest võrdse tasu maksmise põhimõtete järgimine tähendab, et töötaja töötasu suurus ei tohi sõltuda töövälistest asjaoludest, vaid ainult tema töö tulemustest.



Ebavõrdse kohtlemise nõudega on igal töötajal õigus pöörduda vaidluste lahendamiseks töövaidlusi lahendava organi poole, see tähendab kas kohtusse või töövaidluskomisjoni.



Samuti on võimalik nõu küsida sotsiaalministeeriumis töötava soolise võrdõiguslikkuse ja võrdse kohtlemise voliniku käest, kes jälgib eelmainitud seaduste nõuete täitmist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles