Kodumasinad vajavad pesupäeva

Riina Martinson
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kodumasinate hooldusmeister Ülo Koks näitab, et inimeste fantaasial pole piire, nii näiteks päästis üks pärnakas oma kinnikiilunud pesumasina trumlist pesu välja konserviavaja abil. Ta polnud sugugi esimene säärasele mõttele tulnu.
Kodumasinate hooldusmeister Ülo Koks näitab, et inimeste fantaasial pole piire, nii näiteks päästis üks pärnakas oma kinnikiilunud pesumasina trumlist pesu välja konserviavaja abil. Ta polnud sugugi esimene säärasele mõttele tulnu. Foto: Urmas Luik

Mõni aastaid pererahvast teeninud pesumasin lausa särab remondimehe kätte jõudes puhtusest, teine haiseb ja hallitab. Tasub meeles pidada, et meie nõusid ja rõivaid pesevad masinad vajavad samuti aeg-ajalt läbipesemist.

Suurte kodumasinate hoolduse ja remondiga tegeleva Have Kodumasinate juhatuse liige Inga Tamm ja hooldusmeister Ülo Koks tõdesid, et kui tihti pesu- ja nõudepesumasin läbi pesemist vajab, sõltub paljuski kasutamisest.

Kange keemia või sooda

Tamme jutu järgi kipuvad pahatihti haisema minema nende inimeste masinad, kes oma tervist kalliks pidades üritavad pesupesemisel kanget keemiat vältida. “Üritatakse küll öko olla, aga hallitust vältida ei osata,” nentis ta.

Ometi saab ka loodussäästvalt oma masinad puhtad hoida. Koks meenutas, et sattus kord ühe memme juurde pesumasinat parandama, vaatas masina üle ja küsis perenaiselt garantiidokumente. “Masin säras puhtusest nagu uus,” tähendas mees. “Vanadaam ütles: “Kullakesed, mis garantii, see on mul kaheksa aastat vana masin.” No ei saa võimalik olla! Nagu tuliuus nägi see välja.”

Selgus, et naine teeb tühjale masinale iga kuu söögisoodaga läbipesu ja see hoiabki masina korras. Kõrvuti soodaga võib meistrimehe kinnitusel teha tühjale masinale äädikaga läbipesu.

Hallitama lähevad kergemini masinad, mida hoitakse külmas ja niiskes kohas, näiteks keldris või garaažis. Samuti pole masinatele hea rauarikas vesi, mis mõnes Pärnumaa piirkonnas kraanist tuleb, siis tasub kindlasti filtrid vahele panna.

Uksed lahti

Soovitav on pärast töötamist pesu-, aga ka nõudepesumasina uks lahti hoida, et õhk läbi käiks ja masin kuivaks. Eriti oluline on masin vahepeal ära kuivatada, kui pesemistel tuleb pikem vahe sisse, sest pärast töötamist jääb masinasse alati veidi vett ja kui pesemistel pikem vahe ning uksed kinni, ongi hallitus ja hais kerged tulema.

Aeg-ajalt peab pesema samuti pesuvahendite sahtleid – need käivad kõigil pesumasinatel välja. “Loputusvahendi sahtlisse jääb tilk vett sisse ja seal tekib sageli hallitus,” sõnas Koks.

Mõni pesupulber ei lahustu töö käigus ära ja kivistub sahtlis. Kui märkate seda, tasub see pesupulber uue vastu vahetada.

Reklaamidest tuttavat pilti, kus Calgonita kasutatud pesumasinat lahti võttev meistrimees näeb paksult katlakiviga kaetud sisemust, Pärnus ette ei tule.

“Kui raha palju, võite küll Calgonit kasutada, aga tänapäevastes pesupulbrites on see juba sees ja Pärnu kraanivee puhul pole seda vaja kasutada,” rääkis Koks.

Seega tasub uurida pesupulbri pakendit: kui koostisesse on lisatud katlakivi teket takistavaid vett pehmendavaid komponente, ei ole nende pulbrite kasutamisel vaja Calgonit lisada. Selle asemel võib mõne kuu tagant teha pesumasinale profülaktilist puhastust katlakivi eemaldajaga.

Rääkides veel puhastusvahenditest, ütles Tamm, et müügile on tulnud väga häid puhastusvahendeid, isegi tugeva hallituse saab nendega maha, aga tema on siiski pigem sooda usku ja peseb oma kodus masinaid sellega.

Väga oluline on jälgida, et pesumasinasse pistetavatel rõivastel oleksid taskud tühjad, sest pisikesed asjad võivad trumlist masina sisemusse kaduda ja pahandust teha. Nii tasub aeg-ajalt masina allääres olev luugike avada, kork lahti keerata ja filtrit puhastada. Koks rääkis, et on masinate filtritest leidnud kõikvõimalikke asju müntidest stringide ja poolikute maniküürikäärideni välja.

Nõudepesumasina põhjas asuv filter vajab samuti sagedast puhastamist, piisab selle loputamisest voolava vee all. Paari-kolme kuu tagant tasub masin läbi pesta spetsiaalse vahendiga ja uksetihendid niiske lapiga üle käia.

Puhtuse hoidmine on väga tähtis mikrolaineahjude puhul. Koks on oma praktikas näinud isegi selliseid mikrolaineahje, mis seintele kogunenud mustuse tõttu põlema läinud.

Külmik külma ei taha

Külmikud on tänapäeval üsna hooldusvabad. Tamm meenutas, et nägi hiljuti telerist saadet, kus üks ekspert soovitas külmiku jahedasse ruumi panna, siis võtvat see vähem elektrit. “See on vale soovitus,” rõhutas ta. “Tänapäevased külmikud ei tohi olla külmas ruumis.”

Mõne külmiku kasutusjuhendis on lausa kirjas, et ruumi temperatuur peab olema vähemalt 16 kraadi, muidu masin ei külmuta ja lülitab ennast välja.

“Meil on olnud küllalt juhtumeid, kus inimesed kurdavad, et külmik ei tööta, ja siis kohapeal selgub, et see seisab talvel jahedas esikus,” rääkis Tamm.

Kui nõukogudeaegsed külmikud eeldasid väga korralikult loodis olemist, siis tänapäevastega pole seda vaja taga ajada.

Igal juhul tasub masinate kasutusjuhendit lugeda – hea, kui kohe ostmise järel, mitte alles vea ilmnedes.

KUIDAS HOOLDADA KODUMASINAID

Külmkapp

Kui kodus on jäävaba ehk no-frost tehnoloogiaga külmik, siis sulatama seda ei pea. Küll tasuks neid külmikuid paar korda aastas korralikult pesta. Kindlasti tõmmake enne puhastama asumist külmik vooluvõrgust välja.

Mittejäävaba külmikut peab sulatama, kui sügavkülmikus on jääkihi paksus 3–5 millimeetrit. Tõmmake külmik vooluvõrgust välja ja avage uks. Sulatusprotsess võtab aega paar tundi. Sulatusaega saab kiirendada, kui asetada sügavkülmikusse kauss sooja veega.

Elektri kokku hoidmiseks võib aeg-ajalt kompressori pealt ja külmiku tagaseinalt tolmuimejaga tolmu eemaldada.

Pliidiplaat

Rooste saab plaatidelt maha, kui raputada sinna soola ja hõõruda paberiga.

Keraamilise pliidiplaadi puhastamiseks on spetsiaalsed puhastusained. Kreemi kulub niisama palju kui hambapastat. Ajage kreem pehme lapiga laiali, laske 15–20 minutit seista, puhastage pind korralikult niiske lapiga ja kuivatage. Tõrksamad plekid eemaldage kaabitsaga.

Ahi

Kui pole isepuhastusprogrammi, soojendage kõigepealt ahi. Küpsetusplaadile võib valada vett, et ahju tekiks niiskus. Ahju pind tuleb katta mitteabrasiivse puhastuskreemiga (näiteks Cif). Laske sel pisut seista ning puhastage korralikult sooja vee ja pehme lapiga. Kindlasti ärge kasutage metallkäsna või -harja, sest need kahjustavad ahju seinu.

Mikrolaineahi

Mikrolaineahju puhastamiseks asetage sinna kauss veega. Laske ahjul mõni minut töötada ja seejärel puhastage pinnad pehme lapiga. Kindlasti ei tohi seinu kraapida terava esemega.

Veekeetja ja kohvimasin

Vett kasutades tekib paratamatult katlakivi. Poodides müüakse selle eemaldamiseks spetsiaalseid vahendeid, aga abi saab ka äädikast või sidrunhappest. Lisage kolm supilusikatäit äädikat või sidrunhapet liitri vee kohta. Laske ainetel vees seista ja pange masin tööle. Hiljem loputage seade korralikult ja keetke seejärel selles kaks korda puhast vett või laske puhtal veel masinast kaks korda läbi joosta.

Pesumasin

Pesumasinate põhihäda on katlakivi. Soovitame lisada pesuainesahtlisse katlakivieemaldajat ja panna masin tühjalt tööle 90kraadise temperatuuriga. See protseduur eemaldab katlakivi ja kõrge temperatuur tapab bakterid, kes elutsevad torustikus – ebameeldiv lõhn kaob.

Pesuainesahtlit soovitame puhastada vähemalt kord kuus, sest sinna tekivad pesupulbrijäägid. Kindlasti eemaldage enne puhastama asumist masin vooluvõrgust, et vältida elektrilööki.

Igal masinal on ebemefilter, mida võiks korra kvartalis voolava vee all puhastada. Kuidas filter eemaldada ja kus see asub, vaadake toote kasutusjuhendist.

Allikas: Euronics.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles