Talgutel lõi kaasa üle 2400 kätepaari

Pärnu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti ürglooduse raamatusse kantud Allikukivi koobastiku ja allika ümbruse heakorrastamise tööväge juhatas kohalik raamatukoguhoidja Tiina Kuum, rehadega varustatud riisusid algatuseks orupõhjas kokku läinudsügisesed kuivanud puulehed.
Eesti ürglooduse raamatusse kantud Allikukivi koobastiku ja allika ümbruse heakorrastamise tööväge juhatas kohalik raamatukoguhoidja Tiina Kuum, rehadega varustatud riisusid algatuseks orupõhjas kokku läinudsügisesed kuivanud puulehed. Foto: Silvia Paluoja

Üleriigilistel “Teeme ära!” talgutel lõi 1124 kohas viimastel andmetel kaasa 28 620 inimest, neist kümnendik Pärnumaalt.


“Minule tagasisidet andnud talgujuhid räägivad, et 97 talgukohta tuli arvatust rohkem inimesi ja mitmel pool toimusid omaalgatuslikud talgud, mis enne kirja ei saanudki,” mainis talgute Pärnumaa vabatahtlik koordinaator Krista Habakukk.



Prügikäitleja Paikre võttis maakonna tosinast registreeritud talgupaigast 1. mail soodustingimustel vastu 52 tonni prügi ja mitmel juhul tasuvad veokulu omavalitsused.



“Mul ei ole teada, et keegi oleks halva ilma pärast talgud edasi lükanud,” ütles Habakukk ja on tänulik kaasalööjatele ja talgute toetajatele.



Igaühel meist, kes me kevadpühal reha, labida, töökinnastega varustatult sammud kokkulepitud talgukohta sättisime, on pajatada oma lugu. Näiteks Pärnust, kus Maarja-Magdaleena gild korraldas talgud nii oma majas Uuel tänaval kui Steineri aias. Naised koristasid ja värvisid, mehed panid mudaravila hoovist toodud lava üles. Esmalt tuli aianurka kerkiva lava alt ümber istutada põõsad ja teise kohta panna kiikhobune. Õnneks polnud hobuse all meetritki betooni, vaid metallkonstruktsioon. Lava valmis ei saanudki, tuhaplokkidest aluste paikarihtimine kestis tunde. Käsitööentusiast Jüri Soo eestvedamisel tahetakse töö lõpetada sel nädalal.



Pärnu naisliidu korraldatud talgute “Üheskoos suudame” juht, Maarjakodu perenaine Hiie Martinson kinnitas, et talgud Karja 12 juures läksid korda. Vaja oli 15 inimest ja kohad olid varakult hõivatud. Naised koristasid prahti ja kujundasid lillepeenraid, mehed ehitasid terrassi ning võtsid maha vanu haigeid puid-põõsaid. Majas hakkavad elama erivajadustega noored.



Hoolimata sompus ilmast, kogunes Valgeranda puhastama ligi 80 inimest. “Ma olin siiralt üllatunud, et nii palju rahvast tuli,” säras talgujuht Maris Moorits. “Kui hommikul ärkasin, kartsin, et jään üksi. Tuul oli nii tugev, et puhus lausa kõrvad peast.”



Valgeranna vabatahtlike koristajate hulgas oli arvukalt Audru ja Jõõpre kooliõpilasi ning kohalike perede kõrval kaugemaltki tulnuid, näiteks rühm Pärnu haigla töötajaid. Talgulised koristasid liivaranna mere toodud prahist, riisusid puhtaks promenaadi ja vetelpäästetorni ümbruse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles