Kabli talgulised tegid tublit tööd

, projekti koordinaator
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kabli talgulised.
Kabli talgulised. Foto: Tõnu Kiiver

1. mai hommikul, kui puhus kõle tuul ja päikest polnud kusagilt näha, otsustasid 70 toredat inimest, et lähevad Kabli randa ja seltsimaja juurde talgutele, et koos puhtaks teha nii enda kui külaliste jaoks kaks olulist paika.


Vanemad olid kaasa võtnud lapsedki, et kasvatada puhtusearmastust ja töökultuuri ning lasta tunnetada ühistegemise jõudu. Iga talguline sai kätte oma tööotsa: korjati prügi ja riisuti lehti, korjati kive ja saeti mahalangenud puid, lõigati võsa ja trimmerdati liiga pikka kulu.

Paljud talgulised olid tulnud kohale oma tööriistade ja tehnikaga ning olid eelnevalt valmis mõelnud, mida on vaja rannaalal teha. Hakkajad mehed olid juba enne ametlikku algust ametis korvpallilaua konstruktsiooni paigaldamisega, mis ka talgupäeval paika sai ja õhtul noorte poolt järele prooviti. Kabli omapärane bussipeatus sai ühe täienduse, kuid seda peab igaüks ise vaatama minema.

Selleks kevadeks oli meri kaldale ajanud erakordselt palju oksi ja palke, mille ümber olid lained juba hoolega liiva ajanud ja talgulistel oli nende välja tirimisega tükk tegu. Puitmaterjal veeti koormate kaupa küla lõkkeplatsidele jaanitulede jaoks kuivama.

Enamik registreerunuid oli Kabli külast, aga oli rahvast Pärnustki. Kaks talgulist oli Järva- ja Harjumaalt: nemad tulid hommikul koeraga randa jalutama, leidsid eest talgud ja hakkasid rõõmsalt tööle.

Päeva peale tuli päike välja ja talgusupi ajaks oli ilm juba soojem. Pärast supi ja kringli söömist korraldas Malle Alunurm Kabli külaseltsist viktoriini.

Kabli ranna talgud on staažikas üritus, mida kohalikud aktiivsed inimesed on organiseerinud varemgi, kindlasti on see jätkusuutlik töövorm. Juba vanad eestlased teadsid, et suurema hulga rahvaga saab ikka rohkem tööd korraga tehtud. Nii on see kandunud tänapäeva.

Koos saadi rannaala puhtamaks ja veedeti üks tore laupäev, anti eeskuju lastele ja mõeldi koos häid mõtteid.

Talguid aitas rahaliselt Eesti-Läti programm koos Häädemeeste vallavalitsusega projekti „Sinilipu poole Läänemere randadel“ raames.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles