Lugeja kiri: Platsi nimest ja Raimond Valgrest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Pärnu uuele väljakule Hommiku 2a otsitakse praegu nime ja üks ettepanekuid on nimetada see Aida platsiks. Aida tänava nime seostamine aitadega on oma tähenduse minetanud. Kunagiste H. D. Schmidti linaaitade asemele on püstitatud kõrghooned. Aida tänavat läbides tunnetab pärnakas kõrghoonete vahelist hõngu-miljööd.


Hommiku tänava vastu ulatunud Schmidti linaaita nimetati rahvapäraselt Bastioniks ja Vee tänavale ulatuvat aita Jacke kloostriks (suurärimees Jacob Jacke nime järgi). Ajaloolises kontekstis sobiks Bastioni nimi uuele platsile, kuid arvestades aja kulgu, võiks kõrgehitiste vahelist tänavat, kus paikneb kontserdimajagi, nimetada Väike-Ameerika tänavaks ja platsi Hillary väljakuks.



Teine mõte tekkis mul 25. aprillil raekoja saalis Pärnu Kunstide maja akordionistide ansamblit Lustige (juhendaja Reet Nurming) kuulates. Südamlikult ja hingekosutavalt mõjus Raimond Valgre meloodia “Veel viivuks jää”. Akordioniste kuulates kandusid mõtted Pärnu Rannaparki püstitatud Valgre monumendi juures kõlavatele kitarril esitatavatele Valgre meloodiatele. Valitud palad on sobivad, kuid kuhu on jäänud Valgre kuulus akordionimäng?

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles