Maakonna bussiliinide numbrid muutuvad nädala pärast

Riina Martinson
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pärnu Postimees

Nädala pärast muutub Pärnumaal enamik aastakümneid kehtinud maabussiliinide numbritest, samaks jäävad Sindi liini 40 ja Sauga 57.


“Bussiliinide numbrid viiakse ühtsesse ja loogilisse süsteemi,” selgitas Pärnu maavalitsuse transpordinõunik Avo Rahu. “Muid muutusi ei tule, bussid sõidavad ikka samal marsruudil ja ajal edasi.”



Tuleva nädala laupäevast, 15. maist sõidavad maakonnaliinidel kahekohaliste numbritega bussid ja kaugliinide numbrid on kolmekohalised.



Numbrid 1-29 jäävad Pärnu linnaliinidele, 40 ja 57 kehtivad vanaviisi edasi ja numbreid 30-39 hakkavad kandma linna lähiümbruses sõitvad bussid.



Numbreid 41-49 kandvad bussid viivad Pärnust Tallinna maanteele, 50-59 Lihula suunas, 60-69 Tõstamaa poole, 70-79 Häädemeeste-Ikla suunas, 80-89 Valga-Uulu maanteele ja 90-99 Vändra suunda.



Et Pärnu maakonnast sõidab läbi kahekohaliste numbritega kaugliinegi, siis neid kasutusel olevaid numbreid praegu siseliinidel välditakse.



Sildid vahetusse


Sõitjad näevad uusi numbreid nii busside siltidel kui bussijaamade infotahvlitel.



Maaliinide bussijaamas peab seniste numbritega postitahvlid välja vahetama GoBus.



“Need tahvlid on nagunii vaja välja vahetada, kuna neil on praegu valeinfot: mõni buss ei sõida enam, mõnda olemasolevat pole aga kirjas,” selgitas Rahu.



GoBusi Pärnu regiooni direktor Andrus Kärpuk kinnitas eile, et firma vahetab maaliinide bussijaamas infotahvlid uute vastu välja 1. juuniks.



Rahu avaldas arvamust, et numbrivahetus sõitjate seas suurt segadust ei tekita. “Inimene vaatab ikka, kuhu buss sõidab, paljud ei isegi ei tea oma liini numbrit,” sõnas ta.



Küll pakkus Rahu maakonnaliinidel sõitvatele bussifirmadele välja, et esialgu kasutaksid nad inimeste uute numbritega harjutamiseks bussidel kaht numbrit, näiteks esiaknal vana ja ukse kõrval uut.



Bussijuhid aitavad


Kõige suuremat hulka Pärnumaa bussiliine teenindava Mulgi Reiside Pärnu regiooni juhataja Margus Maiste sõnutsi tehakse bussijuhtide seas teavitustööd, et nad oskaksid vajadusel peatustes sõitjaid aidata.



“Mõni inimene võib ju kõhklema lüüa, kui peatusesse sõidab senisest hoopis erineva numbriga buss,” selgitas Maiste. “Kindlasti ei taha me, et kellelgi numbrivahetuse pärast kogemata sõitmata jääks.”



Bussiettevõtted peavad liinibussides välja vahetama numbri- ja marsruudisildid. Seda muudatust toetab maavalitsus. “Selleks numbrivahetuseks on meil raha olemas, summa jääb kokkuvõttes alla 10 000 krooni,” sõnas Rahu.



Igapäevaste bussiga sõitjate süda just rõõmust ei hüppa, kui levivad kuuldused muudatustest, kuna need kipuvad enamasti tähendama kas piletihinna tõusu või liinide kärpimist.



Ei üht ega teist praegu maavalitsuse kabinettides tööplaanides pole, kinnitas Rahu. “Ainukesed muutused, mis võib-olla tulevad, on seotud eurole üleminekuga,” sõnas ta. “Peavad ju piletihinnad ka eurode puhul olema sellised, et sõitjatel ja bussijuhtidel oleks lihtne sentidega arveldada.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles