Lottemaa ehitusel lüüakse kopp maasse

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haljastuse spetsialist Kaija Arroval ja Eventus Ehituse objektijuht Janek Vint uurivad plaanidelt, milline hakkab praegu Nõukogude armeest maha jäänud ehitistega risustatud maa-ala välja nägema tuleval suvel.
Haljastuse spetsialist Kaija Arroval ja Eventus Ehituse objektijuht Janek Vint uurivad plaanidelt, milline hakkab praegu Nõukogude armeest maha jäänud ehitistega risustatud maa-ala välja nägema tuleval suvel. Foto: Ants Liigus

Mitmesugustel põhjustel edasi lükkunud Lottemaa ehitus Tahkuranna vallas võib nüüd tõepoolest alata: Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus (EAS) andis eelmisel nädalal teada rahastamisotsusest ja reedel sõlmisid teemapargi arendajad lepingu ehitajaga.

OÜ Lottemaa Teemapargi juhatuse liikme ja vastutava projektijuhi Rein Malsubi sõnade kohaselt käib ehituse ettevalmistus ja järgmisel nädalal on plaanis kopp maasse lüüa. Lottemaa ehitus peab valmis saama uue aasta juulikuuks.

EASi otsuse järgi kujunes Lottemaa teemapargi rajamise lõplikuks toetussummaks 4,4 miljonit eurot, mis on küsitust väiksem.

„Toetussummat vähendati SA Leiutajateküla alustatud tegevuste osas, milleks olid osaliselt valminud atraktsioonid,“ selgitas Malsub. „Õnneks loobuda ei tule millestki, sest suurima investeeringu, ehituse maksumuse hind kujunes madalamaks, kui esialgu planeeritud,“ sõnas ta.

Planeeritud ehitusmaksumuse ja tegeliku maksumuse hinnavahe katab EASi vähendatud toetussumma.

Lottemaa teemapargi rajamise kogumaksumus on seitse miljonit eurot: 4,4 miljonit EASi toetust, 280 000 eurot Pärnumaa omavalitsustelt ja ülejäänud osa erainvestoritelt.

Ehitaja leiti enne kui raha

Kuna Lottemaa teemapark avab praeguste plaanide kohaselt uksed külastajatele järgmisel aastal, on aeg mänginud väga olulist rolli.

Seetõttu läks Lottemaa Teemapark OÜ välja riskile ja kuulutas EASi positiivse rahastusotsuse ootuses välja ehitushanke juba tänavu augustis.

Ehitushanke võitis Eventus Ehitus AS ja ehitusmaksumus on 4,34 miljonit eurot. Kokku osales hankel üksteist firmat.

„Ehitaja on tugeva taustaga ja usaldame neid võetud kohustuste täitmisel,“ märkis Malsub.

Projektijuht lisas, et loomulikult võib ehituse käigus tekkida takistusi, näiteks sõltub palju ilmast. Kuid ehituse õigeks ajaks valmimist pidas ta reaalseks.

Suureks väljakutseks hindas Malsub kõiki projekti hangitavaid osi. Peale ehitaja tuleb hankega muretseda näiteks atraktsioonid ja mööbel.

„Vaja on korraldada toitlustus, programm, turundus, kaubandustegevused, transport, leida ja koolitada personal,“ loetles ta. Samuti otsitakse lahendust kanalisatsioonivõrguga liitumiseks.

„Töö maht on tohutu ja meil on kaheksa kuud aega ettevalmistusteks,“ sõnas ta.

Latt seatakse kõrgele

Malsub rääkis, et Lottemaa teemapargi avamine on kavas hiljemalt augusti alguses, kuid loodetavasti õnnestub see varem. Selleks ajaks ehitatakse valmis kõik projektis ettenähtu.

„Lottemaa kohta ei saa ilmselt kunagi öelda, et nüüd on valmis, sest kavatseme igal aastal midagi muuta, täiendada, uusi atraktsioone pakkuda,“ selgitas ta.

Malsubi jutu järgi on nad algusest peale seadnud lati kõrgele.

„Meie kavatsus on tuua turule Soome ja Rootsi teemaparkidega konkureeriv turismitoode, mida külastavad nii Eesti kui lähivälismaa, eelkõige Soome, Läti ja Venemaa lastega pered ning kaugemategi riikide külastajad,“ rääkis ta.

„Oleme teemaparki kavandades lähtunud Soome ja Rootsi kogemustest ja kaasanud eksperte,“ sõnas ta.

Lottemaa ehituse alustamise üle on heameelt väljendanud sel nädalal välislähetuses viibiv Pärnu maavanem Andres Metsoja, kelle jutu järgi tuleb koos omavalitsustega lahendada ühisveevärgi ja kanalisatsiooni küsimus. Praegu on seal ajutine lahendus kogumismahutite näol.

Samuti tuleb välja mõelda, kuidas turvaliselt Lottemaale jõuda. Praegune Via Baltica ei võimalda just väga turvalist lähenemist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles