Endlas saab näha Eesti-Gruusia mängufilmi „Mandariinid“

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
"Mandariinid" on Eesti-Gruusia koostöös valminud mängufilm sündmustest Abhaasia eesti külas 1992. aasta sügisel, mil abhaasid sõdisid, et Gruusiast lahku lüüa.
"Mandariinid" on Eesti-Gruusia koostöös valminud mängufilm sündmustest Abhaasia eesti külas 1992. aasta sügisel, mil abhaasid sõdisid, et Gruusiast lahku lüüa. Foto: Allfilm

Neljapäeval, 21. ja teisipäeval, 26. novembril linastub Endla teatrikinos rahvusvahelistel filmifestivalidel kõrgelt hinnatud mängufilm "Mandariinid".

Mängufilmi "Mandariinid" tegevus toimub 1992. aastal Abhaasias. Abhaasid sõdivad, et Gruusiast lahku lüüa. Põline eestlaste küla maalilises paigas mägede ja mere vahel on tühjaks jäänud, sõja lähenedes on eestlased oma ajaloolisele kodumaale tagasi pöördunud.

Külla on elama jäänud vaid Ivo (Lembit Ulfsak) ja tema naaber, mandariini-istanduse omanik Markus (Elmo Nüganen). Ka Markus kavatseb Eestisse sõita, aga alles pärast seda, kui mandariinisaak on korjatud. Sõda jõuab külani, toimub grusiinide ja abhaaside verine lahing.

Ivo ja Markus leiavad lahingupaigalt ühe ellujäänu – abhaas Ahmedi, kelle Ivo enda juurde koju paranema viib. Öösel hukkunuid mattes avastab Markus, et üks grusiin on samuti elus, kuigi raskelt haavatud. Temagi viiakse Ivo juurde. Nii satuvad ühe katuse alla kahe vastasleeri võitlejad ja lugu algab.

Eesti-Gruusia koostööfilm “Mandariinid” võitis Varssavi rahvusvahelisel filmifestivalil kaks auhinda: Zaza Urushadze sai festivali võistlusprogrammis parima režissööri preemia ja film võitis ka publikupreemia.

Film valiti maineka Palm Springsi rahvusvahelise filmifestivali ametlikku programmi, kus toimub filmi Põhja-Ameerika esilinastus. Tegemist on Ameerika ühe suurima ja tunnustatuima filmifestivaliga, mida külastab igal aastal 135 000 kinohuvilist. Palm Springsi festival on tuntud selle poolest, et seal linastub kõige rohkem võõrkeelsele Oscarile nomineeritavatest filmidest.

Filmi kodumaine esilinastus oli 31. oktoobril.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles