Kommentaar: Asi on Iraanist suurem

Toomas Alatalu
, politoloog
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu kuulutas Iraani tuumaleppe ”ajalooliseks veaks“.
Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu kuulutas Iraani tuumaleppe ”ajalooliseks veaks“. Foto: Reuters

Seitsme suurriigi ja Euroopa Liidu välisministrite kolm kuud kestnud ponnistus – ajaarvamise aluseks on siin Iraani uue presidendi Hassan Rouhani ametisseastumine 3. augustil – andis loodetud tulemuse: kirjutati alla muu maailma ja Iraani äraleppimisleping. See seab piirangud Iraani tuumaenergia programmile ja tühistab suure osa Lääne majandussanktsioonidest.

Teist lahendust oli raske oodata pärast seda, kui USA riigisekretär, Vene välisminister ja Hiina asevälisminister olid juba korra (09.11) Genfi tormanud. Seda küll asjatult, sest Prantsuse välisminister Laurent Fabius kuulutas Iraani petturiks ja keeldus ”lepingut rumalatele“ alla kirjutamast. Uus kohtumisaeg pandi siiski paika. Selle eelõhtul tõttas Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu Pariisi kõrval ka Londoni toetusele viidates 20. novembril Vladimir Putini juurde. Pärast neljatunnilist jutuajamist ajakirjanike ette astunud Putini esimesed sõnad olid ”olen suur optimist kokkuleppimise osas“ ja Netanyahu järgnenud heietustel polnud enam mõtet. Laupäeval saabusid John Kerry, Sergei Lavrov ja Guo VanYi veel kord Genfi eeltööd üle vaatama, Kerry väisas korraks ka Londonit ja leping kirjutati alla. Iisraeli peaminister ristis selle ”ajalooliseks veaks“, ent ta on ainuke toimunust niisuguse arusaamisega peaminister.

Arusaadavalt otsustas kõik USA-Venemaa tandem ja neid toetanud Hiina.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles