Tõsielufilm uurib psühhoaktiivset ravimtaime

Silja Joon
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu keskraamatukogu.
Pärnu keskraamatukogu. Foto: Urmas Luik

Esmaspäeval, 2. detsembri õhtul näidatakse Pärnu keskraamatukogus Kanadas valminud dokumentaalfilmi “Vine of the Soul” ehk “Hingetaim”, mis avab kahe inimese iseenda otsimise teekonna kaudu püha taimejoogi ayahuasca maailma.

Sajandeid on Lõuna-Ameerika põlisrahvad kasutanud ayahuasca't, psühhoaktiivset ravimtaime, et ravida kõikidel tasanditel hingelisi-psüühilisi haigusi. Tänapäeval otsivad tuhanded inimesed üle maailma tervendust ja spirituaalset ärkamist. Nad osalevad ayahuasca tseremooniatel, juues visioone esilekutsuvat teed ning kogevad võimsaid elu muutvaid transformatsioone.

Kas ayahuasca on otsetee jumaliku tarkuse juurde või rada, mis viib psühholoogilise traumani? Kas ta suudab ravida sõltuvusi või on ise sõltuvust tekitav uimastav jook? Mõni inimene kutsub seda rohuks, teised sakramendiks. Amazonase šamaanid nimetavad seda taimeks-õpetajaks, mis ütleb sulle seda, mida vaja teada. Filmis räägivad Peruu šamaanid, etnobotaanik ja sõltuvushaiguste ekspert.

Paljud inimesed tunnevad, et praegune ühiskonnamudel, mis on oma põhifookuse suunanud materiaalsusele ning heitnud kõrvale vaimsed dimensioonid, ei ole eluterve ja jätkusuutlik. Pidev olelusvõitlus ja tormijooks „kelle kirstu taskud on suuremad“ on väsitav ja tekitab ükskõiksust nii iseenda kui ka teiste suhtes. Sellest tulenevad tervisehädad ja masendus loovad põhjendamatut kannatust ning vaesust. Filmi järel tehaksegi juttu sellest, kuidas avaneda tervendusele ja eneseleidmisele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles