Poistepäeval käisid külas Pärnu sõudjad

, õpetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

„Miks te sõuate?“ küsis Muumide rühma viieaastane Horest Jõul Pillerpalli lasteaia ja toimetulekukooli poistepäevale tulnud neljapaadi sõudjatelt Kaur Kuslapilt, Allar Rajalt, Sten-Erik Andersonilt ja Kaspar Taimsoolt.

Suur oli poiste ärevus, kui nad teada said, et neil on võimalus kohtuda 2013. aastal maailmakarikavõistluste kahel etapil pronksmedalid saanud neljapaadi sõudjate ja nende treeneri Matti Killinguga.

Suurde saali kogunesid igas vanuses poisid Pillerpalli lasteaiast ja  Pärnu toimetuleku koolist. Sõudjad võeti vastu mõnusas ootusärevuses. Alustuseks tutvuti: iga külaline sai nimesildi ja n-ö pressikonverents võis alata.

Õpetaja Kaili Sutt esitas küsimusi, millele iga sportlane sai vastata.

Mida te sööte, et nii tugevad ja kiired olete? Kui kaua olete sõudnud? Kuidas viitsite trenni minna, kui ilm on väga halb? Mitu medalit olete võitnud? Mitmes riigis olete võistlemas käinud?

Nüüd oli kord laste käes, küsijaid oli nii lasteaiast kui koolist. Ka nemad sai sportlastelt uurida asju, mis eriti põnevad tundusid. Näiteks: Miks te paadiga ümber ei kuku? Kuidas te oskate tagurpidi sõita? Miks te sõuate? Mis need aerud on? Kui pikk on paat?

Sõudjatest oli medaleid kõige rohkem Allar Rajal, üle 150. Kõige kauem oli sõudnud Kaspar Taimsoo – 19 aastat, natuke vähem, 15 aastat, Allar Raja. Treener Matti Killing on sõudmisega tegelnud üle 50 aasta. Sten-Erik Anderson kui kõige pikem võistkonnaliige väitis, et tema lemmiksöögid on pasta, salat, puu- ja juurviljad ning vahel ka puder.

Kaur Kuslap teatas, et neljase sõudepaadi pikkus on 14 meetrit. Kaspar Taimsoo selgitas: et paat ümber ei läheks, tuleb aerudega tasakaalu hoida. Allar Raja vastas, et iga start on sportlase enda jaoks juba võit, ja selle peale küsis üks laps pettunult: „Mis mõttes?“

Treener Matti Killing väitis, et tagurpidi sõites sõudjad jälgivad raja tähiseid, aga naljakas oleks panna paadile tahavaatepeeglid nagu autol. Võistlustega seotult on treener külastanud väga paljusid riike, käimata on veel Aafrikas ja Antarktikas.

Kohale olid toodud sõudepaadi aerud, ergomeetrid ning palju medaleid ja meeneid võistlustelt. Kõiki esemeid sai näha ja oma kätega katsuda. Sellele järgnes ilmselt kõige oodatum osa üritusest – sõit ergomeetritega. Alustuseks näitasid oma kokkuharjutatud ja tuhandeid tunde lihvitud liikumist sõudjad ning pärast said treeningvahendit proovida kõik soovijad.

Vahva sagimise keskel anti külalistele üle Pillerpalli auliikmete medalid ja tehti meeleolukaid pilte ürituse jäädvustamiseks. Mürakarude rühma poisid testisid sõudjate tugevust ja lasid sportlastel end ühe käega õhku tõsta.

Kingituseks sõudjatele joonistasid vanema rühma lapsed pilte sõudmisest ja meisterdasid päkapikke. Üks pilt meeldis treeneri abikaasale Reet Palmile eriliselt ja ta tikkis selle spordisärgile, mille sai kingituseks pildi joonistanud kuueaastane Kermo Koppel. Kooli suuremad poisid said Allar Rajalt olümpiarõngastega märgid.

Uurides tagasisidet ürituse kohta asjaosalistelt endilt, jäid meelde sõnad: meeldejääv, õpetlik ja lõbus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles