Tarbijakaitseamet leidis müügilt ohtlikke mänguasju

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Puldiga auto, mis sisaldas ohtlikku raskmetalli pliid.
Puldiga auto, mis sisaldas ohtlikku raskmetalli pliid. Foto: Tarbijakaitseamet

Tarbijakaitseamet leidis tänavu kolmandas ja neljandas kvartalis toimunud mänguasjade kontrolli käigus ühes tootes lubatust rohkem ftalaate ja kuue toote puhul ohtlikku raskmetalli mänguasjades kasutatavatest elektroonikadetailidest.

Ftalaatide kontrollimisel võtsid ameti inspektorid testimiseks kokku 11 mänguasja, millest ühes, nukukomplektis Beauty of Girl Play Set, leidis terviseameti labor lubatud piirmäärast 167 korda rohkem ftalaate. Amet alustas mänguasja maaletooja L&A Hulgikauba OÜ suhtes menetlust.

Ftalaate kasutatakse peamiselt plasttoodete elastsuse ja plastilisuse tagamiseks. Kehtivate nõuete järgi ei tohi nende sisaldus mänguasjades ja lastetoodetes ületada 0,1 protsenti plastseks tehtud materjali massist. Oma olemuselt on ftalaadid inimorganismile pikaajalise mürgise toimega, põhjustades näiteks sigivushäireid.

Ohtlike raskemetallide sisalduse kontrollimisel võttis tarbijakaitseamet testimiseks kümme probleemtoodet, millest enamik olid mänguasjad. Kontrolli eesmärk oli vaadata, kas toodete elektroonikadetailid sisaldavad ohtlikke raskmetalle, nagu näiteks plii, elevhõbe, kaadmium ja kuuevalentne kroom.

Tooteid testis Eesti keskkonnauuringute keskus. Kümnest testitud tootest kuue erinevates detailides tuvastati pliid. Teisi ohtlikke raskmetalle test ei tuvastanud. Tarbijakaitseamet alustas kõigi pliid sisaldavate mänguasjade müüjate suhtes menetlust. Praeguseks on kõik nimetatud tooted müügilt kõrvaldatud ja kuuluvad hävitamisele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles