Saksa uus valitsus astus ametisse

Aino Siebert
, Das Baltikum-Blatt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
55aastane, arstiharidusega seitsme lapse ema Ursula von der Leyen on Saksamaa vastne kaitseminister. Kaitseministeeriumi juhtimine tähendab talle tõusu karjääriredelil ja sammu lähemale liidukantsleri toolile. Bundeswehri uus poliitiline komandör kinnitas, et tunneb oma ameti ees suurt austust.
55aastane, arstiharidusega seitsme lapse ema Ursula von der Leyen on Saksamaa vastne kaitseminister. Kaitseministeeriumi juhtimine tähendab talle tõusu karjääriredelil ja sammu lähemale liidukantsleri toolile. Bundeswehri uus poliitiline komandör kinnitas, et tunneb oma ameti ees suurt austust. Foto: Werner Siebert

Saksamaa uue valitsuse moodustamine võttis aega peaaegu kolm kuud. 22. septembril toimunud parlamendivalimiste võitja, kristlike demokraatide (Kristlik-Demokraatlik Liit, CDU) ja kristlike sotsiaalide (Kristlik-Sotsiaalne Liit, CSU) liit pidas vajalikuks enne ”kihlatu“ väljavalimist läbi rääkida mitte ainult sotsiaaldemokraatide (SPD), vaid ka rohelistega (Die Grünen).

Kõnelusi ei soovinud CDU liider Angela Merkel pidada ainult endiste kommunistidega (Die Linke). Kui rohelised olid lõplikult näidanud konservatiividele punast tuld, alustati mammutläbirääkimisi sotsidega.

Peale eriarvamusi, mis puudutasid miinimumpalka, kiirteede maksustamist, enne 1990. aastat sündinud laste emadele pensioni maksmist ja samasoolistele lapsendamisõiguse andmist, jõuti kompromissidega kokkuleppele. Kuid sellega ei olnud valitsuse moodustamise draama veel lõppenud, sest SPD esimees Sigmar Gabriel soovis panna allkirjastatud koalitsioonilepingu hääletamisele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles