Noorte peo hing ei saa olla alkohol

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viinapudel.
Viinapudel. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Koolivaheaeg tähendab noortele vabadust kohustustest ja talvise vaheaja üks suursündmus on kõigi jaoks kahtlemata aastavahetus, mida noored proovivad tihti tähistada samaväärselt täiskasvanutega.

Viimastel kuudel on üle Eesti tabatud suuremaid ja väiksemaid seltskondasid noori alkoholi pruukimas ja pidutsemas nii, nagu see on lubatud täisealistele, kuid mitte neile. Nende sündmuste valguses on politsei toonitanud, et pöörab tähelepanu sellele, kust ja kelle käest alaealised alkoholi said. Sellele ongi politsei viimase aasta jooksul enim tähelepanu pööranud.

Alkoholiseaduse järgi on alaealistel keelatud alkoholi osta, omada, vallata ja tarbida, karistatavad neist on alkohoolse joogi ostmine ja tarbimine. Täiskasvanutele on keelatud alaealistele alkohoolsete jookide müük, pakkumine või üle andmine ja need teod on kõik karistatavad. Samal ajal on tihti võtmeisikuks, kelle kaudu alaealistele alkohol kättesaadavaks saab, just täiskasvanu – poemüüja, lapse enda sõber või tuttav, vanem õde/vend ja pahatihti ka lapsevanem ise.

Täiskasvanu, kes alkoholi noorele kättesaadavaks muudab, peab teadvustama oma rolli selles, et noor paneb keelatut tarvitades tegelikult ohtu oma tervise, kuid palju muudki. Noorte oskamatust alkoholitarvitamisest ja oma võimete ülehindamisest tingitud probleeme lahendada ei ole võimalik alahinnata. Alustame sellest, et noore inimese füüsiline vastupanu alkoholi mürkidele ja kogemused alkoholi tarvitamisel ei ole samaväärsed täiskasvanutega. Seetõttu võivad noorte alkoholitarvitamisega seotud probleemidel olla märksa tõsisemad tagajärjed ja seda peab iga täiskasvanu endale teadvustama.

Kuigi on oluline, et noored mõistaksid, et alkohol pole peo hing, muudab selle keerukaks paljuski ühiskonna enda alkoholikeskne meelelahutuse käsitlus. Selles küsimuses peavad kõik täiskasvanud ise suutma seada endale eetilised piirid: millist eeskuju ise näitame järeltulevale põlvkonnale ja kui palju on meie keeldude taga isiklike väärtushinnangute näol toetavaid argumente.

Kavandatav karistusseadustiku muutmise seaduse eelnõu toob kaasa muudatusi alkoholiseadussegi. Peamine seaduse muutmise mõte on tõsta täiskasvanute vastutust alaealistele alkoholi kättesaadavusel. Seejuures ei ole seadusandja eesmärk karistusi karmistada, sest ainuüksi seaduse muudatus või karmim karistus ei suuda muuta hoiakuid noorte alkoholi tarbimise küsimuses ega säästa noori oma tervise ja heaolu kahjustamisel.

Täiskasvanute eeskuju ja hoiakud on noorte tõekspidamiste kujunemisel suure tähtsusega. Reaalsus on see, et noor võtab kergesti omaks täiskasvanute suhtumisi ja hakkab nende järgi kujundama enda käitumist, nii positiivsest kui kahjuks ka negatiivsest küljest. Oluline on varakult lapsega kokku leppida piirid ja selgitada, mis on lapsele lubatud ning mis mitte. Seejuures kindlasti selgitada, mis on teatud seaduste tagamaa – miks on alkohol noortele kättesaadamatuks muudetud.

Täiskasvanute hoiakute kujundamisel on headeks suunajateks hiljuti alanud ennetuskampaaniad „Lapsevanem, ära maga maha õiget aega!“ (www.tarkvanem.ee) ja „Tea, kus su laps on“.

„Lapsevanem, ära maga maha õiget aega!“ on teavituskampaania, mille käigus suunatakse lapsevanemaid lapsega sõltuvusainete teemal rääkima. On loodud veebileht, kust on võimalik leida näpunäiteid, millal ja kuidas oma lastega meelemürkidest rääkida.

Lastevanemate kampaania „Tea, kus su laps on“ toonitab, et lapsevanemad peaksid teadma, kus nende laps viibib ja millises seltskonnas. Samuti võiks vanematel olla lapse sõprade kontaktid, kelle kaudu vajadusel oma last kätte saada. Küsimus ei ole niivõrd kontrollis lapse üle, vaid oluline on olla kursis, millises seltskonnas laps liigub ning kas selles seltskonnas on teemasid ja suhtumist, mida tuleks vanemal lapsega käsitleda. Selle kampaania teavitusi levitatakse alates 19. detsembrist kauplusketi poodides, mis jäävad Lääne prefektuuri haldusalasse.

Loodame, et Teie jõulud ja aastalõpp tulevad rõõmsad ning Teid ümbritsevate noorte omad samuti. Katsuge enda jaoks lahti mõtestada oma vastutus noorte ees – et piirata noorte alkoholi tarbimist ja takistada selle kättesaadavust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles