Tootsi briketitehas lükkas sulgemisotsuse edasi

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Briketitööstuse peahoone Tootsis.
Briketitööstuse peahoone Tootsis. Foto: Henn Soodla

AS Tootsi Turvas otsustas juba kahe aasta eest, et 2011. aasta kevadest lõpetatakse briketitootmine, täna kinnitas aga ettevõte, et lõplik otsus tehakse sügisel.

Ettevõtte kinnitusel ei ole tehase päris sulgemine siiski kindel ja otsus tehakse sügisel, sest siis selguvad järgmise aasta tellimused, vahendas ERR.ee "Aktuaalset kaamerat".

"Meil on vana otsus olemas, et tehas jätkab kuni kevadeni 2011, aga aasta lõpus vaatame uuesti, mida teeme. Tegime selle otsuse sellepärast, et turg pole stabiilne ja iga aasta peaks vaatama, kuidas hiljem teeme," selgitas AS Tootsi Turba juhataja Matti Puuronen.

Tootsi ligi 900 elanikuga vallale teeb briketitehase võimalik sulgemine suurt muret. Kuus jääks vallakassa seetõttu 60 000 krooni võrra kõhnemaks. Tootsi Turvas on valla suurim tööandja.

Tehases on aeg justkui seisma jäänud

Turbabriketitehas rajati Tootsisse 1939. aastal. Praegugi on valdavalt kasutusel needsamad 70 aasta vanused seadmed, kuid üht-teist on ka tänapäevasemaks muutunud, näiteks tootmisprotsessi juhtimine.

Nooremaid inimesi briketitehasesse tööle minek ei ahvatle ja kui olukord tööturul paraneb, on sellisele tööle raske inimesi leida.

"Briketivabrik on vana, ta on oma töö ära teinud. Nüüd on kaks võimalust: vahetada välja amortiseerunud seadmed või investeeringuid mitte teha ja ta mingil ajal seisma panna. Tean, et Eestis teine briketivabrik on need investeeringud teinud. Nii et Eesti jaoks peaks briketti piisama," rääkis AS Tootsi Turba töödeldud kütuste ja energeetika juht Ülo Stokkeby.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles