Inspektsioon algatas Pärnu kalade huku asjus uurimise

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Surnud kalad Pärnus vallikraavis.
Surnud kalad Pärnus vallikraavis. Foto: Ants Liigus

Keskkonnainspektsioon alustas uurimist, kas Pärnu vallikraavi kalade huku juhtumi puhul rikkus keegi seadust.

Praeguseks on vallikraavist Paikre prügilasse veetud juba üle kahekümne tonni surnud kalu. Kõrvalasuvast taastusravikeskusest kinnitati, et hais ei tekita enam probleeme, vahendas ERR.ee "Aktuaalset kaamerat".

Vallikraav on jõest ehitustööde tõttu sulundseinaga eraldatud. Vesi ei liigu. Eelmisel esmaspäeval pani seal ehitustöid teostav Merko Ehitus tööle pumba ja aeraatori, et vee hapnikusisaldust tõsta, aga kasutegur pole suur. Seda enam, et uue nuhtlusena on vee all vohama hakanud rohevetikad, millest annavad tunnistust roheliseks värvunud kalad.

Keskkonnainspektsiooni Lääne regiooni peainspektor-nõunik Dora Kukk ütles, et vee hapnikusisaldus on pisut kasvanud. "Ta on ikkagi märgatavalt madalam foonist, mis on jões, ja kalade ellujäämiseks sellest ei piisa," nentis ta.

Keegi ei osanud aimata, et vallikraavis nii tohutult palju kalu võib olla. Juhtunut selgitatakse jätkuvalt asjaolude kokkulangemisega: talvine ummuksisse jäämine, ootamatu soojalaine ja äike. Keskkonnainspektsioonile ei anna siiski rahu asjaolu, et juhtunule pöörati tähelepanu alles siis, kui vesi oli surnud kaladega paksult kaetud, ja nii algatatigi väärteomenetlus.

Keskkonnainspektsiooni peadirektori Peeter Volkovi ütlust mööda pidid märgid sellest, et vallikraavi elukeskkond on kõlbmatuks muutunud, olema juba enne kalade massilise suremise avastamist, kuid sellest neid ei teavitatud. "Ei informeerinud meid sellest ehitaja ega linn, kelle teha on ehitusjärelevalve. Neid osapooli on nüüd vaja kontrollida, kas nende tegevus on olnud seaduspärane ja mis sellest järeldada võiks," ütles Volkov.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles