Pärnu ühisgümnaasium alustab sügisel tööd oma ajaloolises majas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu ühisgümnaasiumi logo.
Pärnu ühisgümnaasiumi logo. Foto: Pärnu Ühisgümnaasium

Pärnu ühisgümnaasium – põline ja ühtehoidev, nagu ütleb kooli deviis (tuleb lühendist PÜ) – on Pärnu vanim kool. 2014. aasta sügisel alustab ühisgümnaasium tööd oma ajaloolises majas Kooli 13 ehk niinimetatud valges koolimajas.

Selle koolimaja projekteeris tuntud arhitekt Olev Siinmaa koolihooneks just I keskkooli (praegune ühisgümnaasium) tarbeks. Maja valmis 1952. aastal ja ühisgümnaasium töötas selles majas aastatel 1952–1971. Kuigi õppehoone muutub, jätkub uues majas ühisgümnaasiumi vaimsus ja sisu.

Pärnu ühisgümnaasium on jätkusuutlik loomingulise ja akadeemilise õppekeskkonnaga, ühtehoidva kooliperega mitmekülgset ja konkurentsivõimelist gümnaasiumiharidust pakkuv õppeasutus. Koolis töötavad professionaalsed, õpilasi toetavad ja innustavad õpetajad. Kooli mikrokliima on selline, et siia tahetakse tulla ja siin tahetakse olla. Pärnu ühisgümnaasiumi koolipere liikmed tunnevad uhkust, et nad õpivad või töötavad siin koolis.

Sügisel alustav ainult gümnaasiumiklassidega ühisgümnaasium pakub võimaluse omandada konkurentsivõimelist keskharidust järgmistel õppesuundadel: humanitaar-, sotsiaalsuund ning arhitektuuri ja disaini suund.

Humanitaarsuund jaguneb kaheks: keeled ja romanistika ning loomemajandus. Selles õppesuunas on põhirõhk frankofoonia ja loomemajanduse süvendatud õpetamisel. Õpilasi valmistatakse ette rahvusvaheliselt tunnustatud võõrkeeletestideks. Õppe eesmärk on suunaainete läbi anda õpilasele keeletase, mis võimaldab tal jätkata õpinguid nii kodu- kui ka välismaa ülikoolides või tulla toime elus tänapäeva piirideta maailmas.

Õppekava läbinud õpilane on loov, ettevõtlik, valdab erinevaid meedialiike, oskab orienteeruda kultuurimaastikul. Õppekava rakendab koostöölepinguid Prantsuse instituudi ja Prantsuse saatkonnaga ning Eesti kunstiakadeemiaga. Novembris 2013 pälvis ühisgümnaasiumisse prantsuse keele süvaõppe loomine aasta võõrkeeleteo tiitli.

Sotsiaalsuund jaguneb samuti kaheks: majandus-ettevõtlus ja sotsiaalteadused-psühholoogia. Selles õppesuunas on põhirõhk majanduse, ettevõtluse, sotsiaalteaduste süvendatud õpetamisel. Õppe eesmärgiks on ettevalmistus akadeemiliseks või rakenduslikuks sotsiaalainete õppeks nii kodu- kui välismaal. Õppekava läbinud õpilane on omandanud algteadmised majandusest ja sotsiaalainetest. Ta on ette valmistatud edukaks toimetulekuks igapäevases elus, on initsiatiivikas, ettevõtlik ja loov. Õppekava rakendab koostöölepinguid Tartu ülikooli Pärnu kolledžiga.

Uueks suunaks ühisgümnaasiumis on arhitektuur ja disain. Selles suunas on põhirõhk tehnilise joonestamise, disaini ja tootearenduse, graafilise ja veebidisaini süvendatud õpetamisel. Õppe eesmärgiks on õpilasi õpetada looma tehnoloogiliselt hästi toimivaid, mõistlikul viisil ehitatavaid ja ülalpeetavaid ning kultuuriliselt lihtsalt mõistetavaid ruume ja keskkondi meie igapäevastele tegevustele.

Õppekava läbinud õpilane võib jätkata õpinguid arhitektuuri ja linnaplaneerimisega seotud  erialadel nii rakenduslikus kui akadeemilises kõrgkoolis. Õppekava rakendab koostöölepinguid Tallinna tehnikaülikooliga ja Tallinna ülikooliga.

Olenemata õppesuunast õpetatakse kõikidel suundadel inglise keelt 5 nädalatundi, filosoofiat, humanitaarsuunal matemaatikat 5 nädalatundi (kitsas matemaatika), sotsiaalsuunal ja arhitektuuri-disaini suunal õpetatatakse matemaatikat 6 nädalatundi (lai matemaatika). Lisaks on võimalik õppida arhitektuuri-disaini suunal süvendatult keemiat, füüsikat ja bioloogiat. Kõikidel õpilastel on võimalik tegelda teadustööga, kuid leida ka huvialast tegevust. Võimalik on laulda linna suurimas segakooris, ansamblites, tegelda solisti- ja kitarriõppega, samuti valida lisaks muid muusika valikkursusi. Võimalik on õppida erineval tasemel võõrkeeli (hispaania, itaalia, prantsuse, vene, saksa jne). Koolis on alati olnud hinnatud õpilased, kes järgivad sportlikke ja tervislikke eluviise ning on olnud edukad mitmel spordialal kogu riigis.

Kooli traditsioonid, nagu näiteks teadmistevõistlus Koidula gümnaasiumiga, koolikonverentsid, kooli aastapäeva pidulikud aktused, meeldejäävad jõulu- ja kevadkontserdid, on kestnud aastakümneid.  Õpilasesinduse eestvedamisel toimuvad stiilipäevad, õudusteõhtud, filmiõhtud, solistikonkursid, kooliolümpiad jpms.

80 protsenti ühisgümnaasiumi lõpetanutest on aastate jooksul jätkanud õpinguid kõrgkoolides nii kodu- kui ka välismaal, mis tõestab ühisgümnaasiumi konkurentsivõimelisust hea gümnaasiumihariduse andmisel kogu riigis.

Seega, 9. klassi lõpetaja, kui soovid omandada konkurentsivõimelist keskharidust, mis võimaldab jätkata õpinguid paljudel erialadel nii Eestis kui välismaal, tule õppima Pärnu ühisgümnaasiumisse!

Uute õpilaste vastuvõtt toimub märtsikuus Mai tänava koolimajas. Täpsema info leiab Pärnu ühisgümnaasiumi veebilehelt www.yhis.parnu.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles