Juhtkiri: Pilgud Pärnule

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Postimees.
Pärnu Postimees. Foto: PP

Eesti Vabariigi aastapäeva tähistamine on sel aastal mitmekordselt erakordne ja mõtlemapanev nii Eestile tervikuna kui Pärnule eraldi.

Iseseisvuspäeva pidulikkust varjutavad omajagu sündmused Ukrainas, sest selle maa ja sealsete inimeste saatus läheb eestlastele vägagi korda, arvestades, et oleme üheskoos osalenud nii mõnegi kibeda ajaloopeatüki kirjutamisel.

Mõni päev enne iseseisvuspäeva tuli avalikkuse ette algatuse “Elamisväärne riik” pöördumine, milles postuleerivad paarkümmend allakirjutanut, et Eesti viimaste aastate poliitilist elu iseloomustab seevastu paigalseis ja selle peamised põhjused on suletud poliitiline süsteem, väsinud võim ja teovõimetu opositsioon. “Tunne, et Eesti ei ole selle elanike riik ja et Eestil puuduvad inspireerivad eesmärgid ja ühised lootused, on osa põhjustest, miks inimesed Eestist lahkuvad, ning veel rohkem mõjutab lootuse puudumine neid, kes lahkumisele mõtlevad,” seisab pöördumises, mis on mõeldud riigiparandamiskatsena ja mille mõttelised eelkäijad on nii Harta12, rahvakogu kui isegi 1980. aasta 40 kiri.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles